De Zuivelindustrie in het Groene Hart

Onze regio en vele andere regio’s in ons land staan bol van de zuivelindustrie. De korte definitie van zuivel is: melk, een product van o.a. koeien.
De officiële definitie is:
Zuivel is de algemene naam voor uit rauwe melk bereide producten. Deze melk is uitgescheiden door de melkklieren van zoogdieren. Mensen gebruiken vooral de melk van koeien, schapen, geiten, kamelen, paarden, waterbuffels en jaks.

Zuivel is een product waarvan heel veel afgeleide producten gemaakt worden, zoals boter, kaas, yoghurt, karnemelk, melkpoeder en nog veel meer. Verreweg het grootste deel van de melk gaat naar fabrieken om te worden verwerkt tot producten voor onze supermarkten en voor de export. Het gedeelte waar het in dit artikel over gaat, namelijk wat gebruiken we in de eigen regio, is hoofdzakelijk kaas. Bij de kaasboerderijen in de regio kun je als particulier heerlijke boerenkaas (= rauwmelkse kaas) kopen in allerlei soorten en maten, maar daar blijft het dan wel bij. Natuurlijk worden er in de boerenwinkel of op de Streekmarkt ook nog wat afgeleide producten verkocht, maar het gaat hoofdzakelijk om kaas.

In onze regio, laat ik voor het gemak maar zeggen het Groene Hart, zijn heel veel melkveehouders gevestigd. Het grootste deel hiervan produceert melk en een kleiner deel hiervan produceert zelf kaas.

Er is in het Groene Hart een coöperatie opgericht die onder de merknaam ‘Streek’ produceert. STREEK staat voor hoogwaardige producten uit de regio: heerlijke kaas, zuivel, groenten, vlees, fruit en meer lekkers. Verbouwd, geproduceerd en bewerkt op de boerenbedrijven in Het Groene Hart.

Achter deze klik kun je de leden van deze coöperatie bekijken. (https://groenehartstreekproducten.nl/wie-wij-zijn)

Een van de leden wil ik er graag even uitlichten omdat ik het nogal bijzonder vind en omdat zij ook op de Streekmarkt Woerden een kraam heeft, Vernooij Boeren Schepijs. Ambachtelijk geproduceerd ijs in vele smaken, uiteraard gemaakt van melk van eigen koeien.

 

 

 

 

STREEK levert deze producten aan horeca, supermarkten, retail en boerenwinkels. Een deel van de leden is ook elke zaterdag te vinden op de Streekmarkt Woerden. De meeste bedrijven hebben ook boerderijwinkel, waar alle STREEKproducten te koop zijn.

Recept

Bij elke aflevering van deze serie artikelen hoort ook een recept waarin de besproken producten verwerkt zijn. Met zuivel zijn er onnoemlijk veel mogelijkheden, maar ik kies voor een eenvoudig, doch zeer lekker toetje, de Panna Cotta. Een Italiaans gerecht wat letterlijk vertaald betekent gekookte room. Iedereen kan dit maken en naar wens aankleden met vers fruit.

Klik hier voor het recept.