PERSBERICHT

Woerden&Democratie vraagt om uitstel van het vaststellen van de Woerdense omgevingsvisie tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Op 23 april jl. heeft minister Ollongren de Tweede Kamer laten weten dat de Omgevingswet wederom zal worden uitgesteld. Eerst was 1 januari 2022 de voorgestelde datum van  inwerkingtreding maar nu zal dit waarschijnlijk 1 juli 2022 worden. De omgevingswet is een complexe wet waarin een aantal wetten die betrekking hebben op de openbare ruimte bijeen komen. Het gaat daarbij om wetten die betrekking hebben op natuur en milieu maar ook op woningbouw en de aanleg van bedrijventerreinen en wegen. Er is veel kritiek op deze nieuwe wet. Zo zou deze tot meer rechtszaken gaan leiden.

Voor deze omgevingswet moeten gemeenten een omgevingsvisie vaststellen. In deze visie wordt eigenlijk verwoord wat voor gemeente we willen zijn. Wil de gemeente Woerden zich meer ontwikkelen als stad of willen we de plattelandskenmerken behouden? Willen we meer aansluiten bij de stad Utrecht of hechten we juist meer aan de Groene Hart cultuur?

Het college van b en w van Woerden wil de omgevingsvisie dit jaar, in december vaststellen. Woerden&Democratie heeft een motie ingediend waarin wordt gevraagd om deze visie pas na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 vast te stellen. Dat geeft politieke partijen de mogelijkheid om hierover iets in hun verkiezingsprogramma op te schrijven. Kiezers weten dan waar partijen voor staan en kunnen daarmee meer invloed uitoefenen op de toekomst van onze gemeente. Woerden&Democratie wil de invloed van inwoners vergroten en denkt dat uitstel van de besluitvorming en het bij de gemeenteraadsverkiezingen voorleggen van de verschillende keuzen, hieraan bijdraagt.

Klik hier voor de kamerbrief

Klik hier voor de uitstelmotie

Klik hier voor de planning