Juni = Graskaasmaand.
De maand juni is bij uitstek de ‘graskaas maand’. Ieder jaar vindt op de eerste zaterdag van juni de Graskaasdag plaats op het marktplein. Helaas kan dit evenement ook dit jaar niet doorgaan vanwege die vervloekte Covid-19. Toch wil ik er uitgebreid bij stil staan, want het is een bijzonder product in Woerden en omgeving.
Al sinds 1410 is Woerden een Boerenmarktstad. De kaasmarkt stamt uit 1885. Het filmpje is ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van de kaasmarkt, dat was dus in 1960.
Wat is graskaas nu eigenlijk precies?
Nou, de naam zegt het eigenlijk al. Deze kaas komt van koeien die voor het eerst na de winter weer in de wei hebben gelopen en vers gras hebben gegeten. Deze koeien geven weidemelk en daar wordt de graskaas van gemaakt. Dit is ook waarom de kaas niet het hele jaar door te krijgen is, maar alleen in het voorjaar. De kaas is 28 dagen gerijpt en heeft een hele milde, romige smaak. Echt een andere smaak dan zogenoemde ‘hooikaas’, kaas van koeien die op stal staan.
Waarom is graskaas zo lekker en uniek?
Graskaas is jonge kaas en heeft hiermee een korte rijpingstijd van 4 tot 6 weken. Het unieke van graskaas is dat het een eigen volle en romige smaak heeft door het frisse voorjaarsgras. Vandaar ook de naam graskaas. Ook kan graskaas slechts een aantal weken in het voorjaar gemaakt worden, waardoor de kaas wordt gezien als een echte delicatesse.
Graskaas krijgt zijn extra zachte en romige smaak doordat de melk van het eerste overwinterde gras zachtere melkvetten bevat. Ook bevat dit allereerste voorjaarsgras meer voedingsstoffen en vitaminen. Hierdoor is graskaas tijdelijk smeuïger en zachter dan jonge kaas in de rest van het jaar. Hij is daarmee niet meteen vetter dan normale kaas. Integendeel: graskaas bevat meer bestanddelen die vetverbranding bevorderen dan andere kaas. Het is dus nog gezond ook!
Waar eet je graskaas bij?
Graskaas is een fijn cadeautje van de natuur. Als je graag in de keuken staat, is dit product niet te missen. De smeuïge graskaas geeft net dat extraatje aan een gerecht.
Graskaas is breed toepasbaar in recepten. Zo gebruiken mensen het veelal in quiches, pasta’s, salades, dips, als vulling in groenten of gewoon lekker Hollands op een boterham. Aangezien de zomer naderbij komt – het weer werkt al mee – geven wij de voorkeur aan een zomerse salade met graskaas. Hier het uitgebreide recept.
Graskaas is dus op dit moment volop te koop in de supermarkt en in de diverse kaasspeciaalzaken.