Milieu en Duurzaamheid
Probleem: Te lang zijn stoffen die slecht zijn voor de aarde, mens en dier, in het milieu gedumpt waardoor we deze giftige stoffen op steeds meer plaatsen terug vinden. Het opwarmen van de aarde en het uitputten van de fossiele brandstoffen dwingen ons tot het zoeken naar energie- en warmtealternatieven.
Oplossing: Minder afval produceren en het afval beter te hergebruiken of verwerken. In de gemeente Woerden streven naar een gezond leefklimaat voor plant, boom, mens en dier. Mensen stimuleren en helpen om minder energie te verbruiken. Maximaal in te zetten op het opwekken van energie door middel van zonnepanelen. In de gemeente Woerden uitsluitend windmolens te plaatsen op locaties waar de afstand tot de dichtstbijzijnde bebouwing minimaal tien maal de tiphoogte van de windmolen is. Mensen helpen maar lokaal niet dwingen om te verduurzamen.
Woerden en democratie is tegen duurzaamheidsdwang. De energietransitie moet geleidelijk gaan en inwoners en ondernemers moeten voldoende tijd hebben om zich aan te kunnen passen een het nieuwe energie aanbod. De nieuwe Omgevingswet biedt aan gemeenten ruimte om gebouweigenaren te verplichten om zonnepanelen op hun daken te leggen. W&D zal dergelijke dwang niet ondersteunen.
Wij verbeteren het milieu en dragen bij aan verduurzaming door:
- Inwoners bewust te maken van hun invloed op hun omgeving.
- Afval goed te blijven scheiden en te laten onderzoeken of mensen dat het beste thuis, of met behulp van de winkelier of door de afvalverwerker kunnen laten doen.
- De milieustraat aantrekkelijker te maken voor inwoners om spullen te brengen. Het liefst gratis.
- Kleine milieustraten in de dorpen te realiseren zodat mensen niet vanuit Harmelen, Kamerik en Zegveld met volle aanhangwagens door de gehele gemeente hoeven te rijden.
- Meer prullenbakken in de openbare ruimte plaatsen en die ook vaker te legen.
- Geen duurzaamheidsdwang, wel ondersteuning van onze inwoners met persoonlijke duurzaamheidsambities.
- Ruim baan te geven voor zonnepanelen op bestaande bebouwing en stille windwokkels voor particulieren toe te staan.
- Fors inzetten op klimaatadaptatie (aanpassing).
- Geen lokale klimaatambities boven op landelijke ambities. Dus stoppen met klimaatneutraal Woerden in 2030.
- Wanneer er geen geld uit Den Haag komt voor het verduurzamen van de gemeente Woerden dan kunnen wij als gemeente niet klimaatneutraal zijn in 2050.
- De CO2 opname te stimuleren door een groene gemeente te blijven en daarvoor als gemeente in de openbare ruimte extra bomen en struiken te plaatsen en inwoners en bedrijven te stimuleren om dat op eigen terrein ook te doen.
- De rol van aardwarmte te onderzoeken. Aardwarmte of een warmtenet zou een rol kunnen vormen in het behouden van het kassengebied in de Harmelerwaard.