Belachelijk! Wob-verzoek kost 10 mille.
Woerden&Democratie heeft bij de gemeente Woerden een verzoek ingediend op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Wat is hier aan de hand? In november jl. overleefde wethouder Bolderdijk een motie van wantrouwen over de gang van zaken aan de Oostdam in Woerden. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad vond dat hij niet hoefde af te treden (8 stemmen voor aftreden en 23 stemmen tegen). Woerden&Democratie stemde voor dit aftreden maar wanneer een meerderheid van de raad dat niet wil dan heb je je daar als democratische partij bij neer te leggen. De gemeenteraad van Woerden is de hoogste bestuurlijke instantie in Woerden. Het college is ondergeschikt aan de raad en moet hetgeen de raad hen opdraagt uitvoeren.
Na enkele dagen ontving de raad echter het bericht dat de wethouder ziek was en begin januari jl. ontving de raad een bericht dat de wethouder zijn portefeuille inleverde. De wethouder overleefde dus ruim een debat over zijn functioneren en treedt dan toch af. In zijn afscheidsbrief meldde Bolderdijk dat hij zich niet gesteund voelde door een deel van het college van b en w. Wie heeft hem dus het college van b en w uitgewerkt en waarom?
Al gauw bleek dat het college geen openheid van zaken wilde geven over wat er zich in de achterkamertjes van het gemeentehuis had afgespeeld. Daarom besloten wij een Wob-verzoek in te dienen. Daarbij is het college verplicht om alle relevante stukken vrij te geven. Maar zoals verwacht, werd net zoals bij de toeslagenaffaire in de Tweede Kamer, een groot aantal stukken zwartgelakt vrijgegeven. In het zwartlakken van die stukken waren 84 man/vrouw uren gaan zitten en bovendien had het college nog voor € 1800,– aan juridisch advies ingewonnen.
In totaal waren de kosten van het onderzoek bijna tienduizend euro. Een belachelijk hoog bedrag. Wethouders weten dat hun interne gegevens openbaar gemaakt kunnen worden en moeten dus zorgen dat dit snel, gemakkelijk en tegen lage kosten kan gebeuren. Alleen door meer openheid kan het vertrouwen in de politiek terugkeren.