Cheese Valley

Cheese Valley is het verhaal van vier gemeenten in het Groene Hart, Woerden, Bodegraven-Reeuwijk, Gouda en Krimpenerwaard. Een landschap van rivieren en plassen, van uitgestrekte veenweiden waarop het sappigste gras groeit en koeien gulzig grazen. De beste bodem voor kaas, zuivel en de puurste smaken. In deze ‘Valley’ zijn heel veel kaasboerderijen en kaaswinkels. Zowel de boerderijen als de winkels kunnen bezocht worden op een prachtige fietsroute.

Langs deze route ligt zo’n 30 miljoen kilo kaas te rijpen. Van jong tot oud in alle soorten en maten. Klik hier voor een informatief filmpje.

Je kunt bijvoorbeeld een zogenoemde ‘Cheese Experience’ doen. Deze start in het Kaaspakhuis in Woerden en voert je per fiets richting Bodegraven. Daar kun je kiezen uit een bezoek aan Kaasboerderij de Graaf óf Het Kaasmuseum. Onderweg kun je zien hoe de kaas gemaakt wordt en natuurlijk kun je uitgebreid proeven van het gele goud.

Woerden&Democratie levert natuurlijk een bijzonder recept op basis van de kaas uit het Groene Hart. Deze maand een heerlijk kaasgerecht, kijk maar.

Recept

De Uber tosti van  Caulil’s

Het is feitelijk een gewone tosti, maar het bijzondere zit hem in de ingrediënten.

Om te beginnen het brood, dat is bij voorkeur een zuurdesembrood.
wat er tussen het brood komt zijn 2 soorten kaas uit het Groene Hart, een groentebrunoise van prei, rode ui en lente-ui.

De eerste kaas is de Wilde Weide Kaas uit
De tweede kaas is een pittige oude kaas naar keuze.
Beide kazen worden geraspt.

Het mengsel van geraspte kaas en groente wordt op de boterham gelegd, de tweede boterham wordt er op gelegd en vervolgens wordt de tosti aan twee kanten gebakken, zodat het mengsel mooi smelt. Voor thuis is het het eenvoudigst om het gewoon in een koekenpan te bereiden. Goed het proces in de gaten houden, diverse malen keren.

Bijgaande video maakt wel duidelijk wat de bedoeling is.