Financiën
Probleem: De gemeente Woerden komt vrijwel jaarlijks geld te kort. Daardoor lopen de schulden op en nemen de reserves af. Onder provinciaal toezichtstelling (Artikel 12) komt steeds dichterbij. De afgelopen vier jaar lagen de ambities onder leiding van CDA, CU/SGP, D66 en Lijst van der Does veel te hoog. Deze vier partijen hadden ieder verschillende (dure) wensenlijstjes die allemaal gehonoreerd moesten worden om tot een coalitie te komen. Dit heeft geleid tot een zeer zorgelijke financiële situatie voor onze gemeente. We behoren tot de financieel zwakste gemeenten van Nederland. Geld wordt te gemakkelijk uitgegeven en er wordt te gemakkelijk van uitgegaan dat een grote investering nu, tot latere besparingen later zal leiden. Vaak is dat echter niet het geval.
Oplossing: Het ontwikkelen van een groter financieel bewustzijn. De financiële situatie van de gemeente moet glashelder zijn en van iedere grote investering moet duidelijk zijn welk effect het heeft op de korte en lange termijn begroting. Eerst goed inventariseren wat de financiële stand van zaken is alvorens geld wordt uitgegeven. Een nieuwe bestuursperiode starten we met een verstandige financiële cultuur. Niet meer geld uitgeven dan er beschikbaar is en niet met projecten starten waarvan de begroting nog niet sluitend is. Het verhogen van de lokale belastingen wordt zoveel mogelijk voorkomen.
Dit doen wij door:
- Grote projecten als de Rembrandtbrug, de stations visie, de oostelijke randweg, etc. worden door de nieuwe gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen heroverwogen.
- Het scholen herbouwplan wordt verlengd van 40 jaar naar 60 jaar zodat alle ca. 30 Woerdense scholen iedere 60 jaar vervangen worden.
- Geen extra geld te investeren in plannen die als doel hebben om in de gemeente Woerden voor het jaar 2050 klimaatneutraal te zijn.
- We werken aan een onderhoudsarme wegenstructuur en openbare ruimte waardoor we op de lange termijn geld kunnen besparen.
- Preventie kan tot besparing in de sociale gemeentezorg leiden. Het is onrealistisch om hierin op korte termijn al grote resultaten te verwachten.
- Geen ozb of andere lokale belastingverhoging, tenzij…
- Rioolheffing en waterschapsbelasting worden beter in relatie gebracht met klimaatadaptatie zodat inwoners beter kunnen zien waar hun belastinggeld voor gebruikt wordt.
- Wij willen dat er in iedere bestuursperiode een substantieel bedrag gereserveerd wordt voor een groot openbaar en blijvend kunstproject in onze gemeente. Daarbij zou over de lange termijn beurtelings de stad Woerden en de omliggende dorpen aan de orde kunnen zijn. Dit project komt in samenspraak tussen inwoners en de Woerdense kunst- en cultuursector tot stand. In de bestuursperiode 2022-2026 willen wij hiervoor een bedrag van € 500.000,– vrij maken.
- We gaan geen grote projecten opstarten voordat de begroting en financiële positie van de gemeente stabiel en helder zijn. Wij willen uiterlijk eind juni 2022 met de nieuwe gemeenteraad een uitgebreid debat voeren over financiële situatie van de gemeente. Pas na akkoord van de raad kan na de gemeenteraadsverkiezingen begonnen worden met investeringen.
- Zwembad H2O in Harmelen blijft behouden. Wat betreft zwembad Batenstein wordt als eerste een renovatie- en verduurzamingsscenario onderzocht. Nieuwbouw is voor ons voorlopig nog niet aan de orde.
- We verlagen schuldenpositie gemeente en vullen de reserves aan.
- Het verbeteren van de leesbaarheid van de jaarlijkse gemeentebegroting. De gemeentebegroting moet voor raadsleden begrijpelijk zijn maar moet ook begrijpelijk zijn voor onze inwoners, zodat er in “de kleine lettertjes” geen verrassingen in kunnen staan.
- Er komt extra ondersteuning van de raad door financieel specialisten bij de begroting en de financiële tussenrapportages.
- Na ieder kwartaal ontvangt de gemeenteraad binnen een maand een nauwkeurige financiële tussenrapportage.
- Het overhevelen van budget naar een volgend jaar wordt fors beperkt. College moet de noodzaak ervan aantonen. Het motto moet worden: Geen geld overhevelen, tenzij.
- Het college van b en w informeert de gemeenteraad zo spoedig mogelijk wanneer er intergemeentelijke financiële gegevens zijn gepubliceerd door organisaties als de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), etc. Deze informatie wordt door het college voorzien van een inhoudelijke reactie. Hierdoor weten we telkens hoe we er in Woerden financieel voor staan in verhouding tot andere gemeenten.
- We creëren financiële ruimte voor individuele raadsfracties om aanvullende vragen/onderzoek te laten doen door de externe accountant.
- We blijven niet steeds bij de landelijke overheid bedelen om meer geld. We moeten het doen met het geld dat we van de landelijke overheid uit het gemeentefonds ontvangen en van het geld uit lokale belastingen en heffingen. We maken wel gebruik van zo veel mogelijk subsidiemogelijkheden en huren daar eventueel extra expertise voor in.
- We bereiden ons voor op de herijking van het gemeentefonds waarvan de voortekenen laten zien dat wij voor onze gemeentebegroting vanaf 2023 fors minder geld (€ 3.000.000,–) vanuit het Rijk krijgen. Daarnaast bereiden we ons voor om minder geld vanuit het Rijk vanwege het verminderen van de omvang van de Rijksbegroting waardoor ook de gemeenten minder geld uit de pot krijgen.