Gezond eten door lokale voedselproductie

Het lokaal produceren en consumeren van voedsel heeft vele voordelen maar ook nadelen. Voordelen zijn betrouwbare herkomst, vers, lekker, weinig transportkilometers, produceren op maat, minder verspilling, oftewel duurzaamheid. Daar staat tegenover dat het assortiment beperkt is, er geen constante aanvoer van producten is en deze producten vaak seizoensgebonden zijn. Er zijn echter steeds meer methoden om voedsel op een gezonde manier langer te kunnen bewaren.

Er is genoeg ruimte in Europese landen om alle voedsel voor mensen en het voer voor landbouwdieren te telen en onze voedselvoorziening zo te verduurzamen. We moeten stoppen met het gesleep van dieren en voedsel over de hele wereld en de voedselvoorziening daarom regionaliseren.

Belangrijke stap daarbij is: 

  • Dat veevoergewassen dichter bij huis worden geteeld in plaats van in Zuid-Amerikaanse landen waar sojaplantages een drijvende kracht achter ontbossing zijn. Zoeken naar een optimale balans tussen de teelt van voedings- en veevoergewassen, het aantal productiedieren en het dagelijkse dieet van de mensen. Randvoorwaarden daarbij waren dat de Woerden&Democratie streeft naar een diverse en meer regionale voedselvoorziening regionaal waarmee we het lokale milieu ondersteunen maar ook de wereld elders minder belasten.
  • W&D is dus voorstander van korte gezonde en verse voedselketens, ze vormen een veerkrachtig, flexibel voedselsysteem en versterken de regionale voedseleconomie.
  • We gaan in gesprek met boeren om diverser te produceren en deze diverse producten ook lokaal te kunnen verkopen.
  • Wij ondersteunen boeren met boerderijwinkels, de streekmarkt, online platforms voor lokaal voedsel en nieuwe voedselbox-initiatieven zoals ‘Support Your Locals’.

De lokale politiek is de voedselvoorziening de laatste decennia vergeten. Het heeft het volledig in handen van de markt gelegd. Dat heeft ons zeker veel gebracht en het goede daarvan willen we behouden. Wij willen nieuwe initiatieven ontwikkelen waardoor lokaal geproduceerde producten weer vaker onze eettafel en lunchpakketten vullen. Bijvoorbeeld door ze in meer Woerdense winkels te verkopen.