Het versterken van de lokale democratie en het verbeteren van ons bestuur

Probleem: De afgelopen vier jaar heeft het college van burgemeester en wethouders de macht genomen en stemmen coalitiepartijen klakkeloos in met de voorstellen van het college. Alle raadsvoorstellen die het college heeft ingebracht zijn aangenomen. De oppositie staat buitenspel. Hierdoor is de machtsverhouding tussen college en raad omgedraaid. De gemeentewet beschrijft dat de gemeenteraad, als vertegenwoordiging van de bevolking, de machtigste bestuurslaag is. Er zijn door het college van b en w vele fouten gemaakt. Problemen op de Oostdam, parkeerbeleid binnenstad, vertragingen bij diverse woningbouwprojecten zijn onder andere het gevolg. De raad voert haar controlerende taak niet goed uit en zij komt pas in actie bij klachten van inwoners. Dit moet veranderen. Onze democratie is de laatste vier jaar verzwakt en daardoor wordt u als inwoner onvoldoende vertegenwoordigd in de gemeenteraad.

Oplossing: De inwoner zetten wij op één en we versterken de democratie. De raad moet als groep van volksvertegenwoordigers haar rol als hoogste bestuursorgaan weer pakken. Het college van burgemeester en wethouders moet weer dienstbaar worden aan de gemeenteraad en de samenleving en niet andersom. Politici leven te veel in hun eigen wereld en vergeten te vaak wie zij vertegenwoordigen: de inwoners! Democratie is veel meer dan alleen de politiek, er bestaat ook een maatschappelijke democratie. Burgers voelen zich niet bij de politiek betrokken. Wij brengen de democratie terug bij onze inwoners, zodat ook zij mee kunnen beslissen.

Dit doen wij door:

  • Het vergroten van de openheid van bestuur. Het moet voor inwoners duidelijk zijn hoe en waarom bepaalde beslissingen worden genomen. Geen achterkamertjespolitiek.
  • Heldere, leesbare en toegankelijke stukken voor raadsleden en inwoners. Inclusief de gemeentebegroting.
  • In het politieke debat is ruimte voor alle meningen en feiten. Tot besluitvorming door de raad wordt pas overgegaan wanneer alle visies en meningen gehoord zijn. Voor grote thema’s zoals bijvoorbeeld de gemeentebegroting wordt voldoende tijd gereserveerd om de inhoud goed te bestuderen en te begrijpen.
  • Het introduceren van een raadgevend referendum. Dit houden we maximaal 2 keer per vier jaar.
  • Een gekozen burgemeester. De termijn van burgemeester Molkenboer loopt in de volgende bestuursperiode af (2025). Wij zullen samen met inwoners een profiel opstellen waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen.
  • Het participatiebeleid te verbeteren. Direct belanghebbenden worden bij de totstandkoming van nieuw beleid. Alle meningen moeten gehoord kunnen worden en iedereen die een bijdrage wil leveren aan nieuw beleid moet mee kunnen doen aan het proces. Ook de geluiden die het college van b en w niet welgevallig zijn worden meegenomen in de besluitvorming.
  • De rol van de lokale journalistiek wordt versterkt. Hiervoor komt vanuit de gemeente extra geld beschikbaar. Een onafhankelijk orgaan controleert of gelden vanuit de gemeente goed worden ingezet voor onafhankelijke journalistiek.
  • Nieuwe kijk op wijk- en dorpsplatforms en vertegenwoordigende organisaties zoals de vestingsraad. (Hierbij kunnen deze platforms een grotere onafhankelijke rol krijgen in beleid binnen het dorp en de wijk. Voorwaarde hierbij is wel dat deze platforms onafhankelijk zijn en geen verbanden hebben met politieke partijen en samengesteld zijn op basis van democratische processen. Ook moeten zij regelmatig hun achterbannen raadplegen en het gemeentebestuur informeren over hoe zij dit doen). Bewonersinitiatieven verdienen onze aandacht en steun.
  • Wij vergeten de minderheid niet.
  • Meer vertrouwen in onze inwoners, minder controle.
  • Democratieladder (Uitwerken ladder van de democratie die begint met iedere vier jaar verkiezingen, enkele malen per bestuursperiode een referendum houden over belangrijke politieke thema’s, participatietrajecten met inwoners. Voorafgaand aan nieuw beleid inventariseert het college onder de gehele raad de diverse standpunten, die worden verwerkt in een raadsvoorstel met verschillende opties. De raad beslist uiteindelijk in meerderheid.)

Met betrekking tot openheid over het ontstaan van een coalitie en coalitie akkoord:

  • Woerden&Democratie neemt het initiatief op het thema: Openheid over totstandkoming van een coalitie. Daarbij komt ook de rol van de raad als hoogste bestuursorgaan tegenover de rol van het college aan de orde. Het college heeft een uitvoerende taak. De besluitvorming ligt te aller tijden bij de democratisch gekozen raad.
  • W&D neemt het initiatief in de totstandkoming van een nieuwe vergadersystematiek en vergadercultuur. Hierbij staan het delen van kennis en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen centraal. De beste keuze ontstaat gedurende het debat en staat niet al van te voren vast.
  • Coalitie en oppositie kunnen beiden gebruik maken van kennis van ambtenaren. De gemeenteraad krijgt extra kennis ondersteuning bij financiële zaken zoals de begroting, de tussenrapportages en de jaarrekening.
  • Veel politieke partijen gedragen zich als hooligans in een voetbalstadion: veel geschreeuw en weinig nuance. W&D stelt dat het vaak niet zo zwart-wit is. Wij nemen de tijd om aan inwoners uit te leggen wat de politieke dilemma’s zijn en verklaren aan u waarom wij voor of tegen een besluit stemmen. Daardoor ontstaat er meer begrip voor elkaars mening en een betere besluitvorming.