Participatiekader 2.0

Veel besluiten worden in de gemeente genomen na participatie met inwoners en ondernemers. Participatie betekent eigenlijk overleg en samenspraak. De Rekenkamercommissie van de gemeenteraad van Woerden heeft onderzoek gedaan naar hoe deze participatie in Woerden verloopt. Deze commissie geeft in hoofdlijnen aan dat het met de participatie goed gaat maar dat er nog wel een aantal verbeteringen doorgevoerd kunnen worden.

Naar mening van Woerden&Democratie zijn een aantal overleggen met betrokkenen helemaal niet zo goed verlopen. Het project Oostdam en het nieuwe parkeerbeleid in de binnenstad van Woerden zijn enkele voorbeelden. In het artikel over het Exercitieveld valt te lezen dat ook de gemeenteraad regelmatig niet goed door de wethouders wordt geïnformeerd. De wethouders hebben aangegeven met de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie aan de slag te gaan en hieruit zal een verbeterde versie, participatiekader 2.0 ontstaan.

Tijdens overleg met het Dorpsplatform Harmelen bleek echter dat dit platform tot nu toe niet bij participatiekader 2.0 betrokken is. Wij vinden dat gek want juist de dorps- en wijkplatforms spelen een belangrijke rol in het overleg en de samenspraak dat voorafgaat aan een raadsvoorstel. Woerden&Democratie en We Do Politiek (Mw. De Mooij) namen samen het initiatief tot het schrijven van een motie waarin werd opgeroepen tot het betrekken van deze platforms bij de volgende participatieversie. Wethouder de Regt (Lijst van der Does) heeft toegezegd dat hij met de platforms in gesprek zal gaan. Zo hebben we weer een stapje vooruitgang geboekt in het beter betrekken van inwoners en ondernemers bij gemeentelijke besluitvorming.