Ruimtelijke ontwikkeling en wonen
Probleem: Veel jonge en oudere inwoners van Woerden zijn op zoek naar een geschikte woning. Sommigen wonen te groot en anderen te klein. Er is veelal een mismatch. Het is onbekend hoeveel mensen er in Woerden echt in nood zitten. Daardoor weten we niet hoeveel huizen gebouwd moeten worden om de problemen op te lossen. Er wordt uitgegaan van provinciale en landelijke cijfers. Doordat Woerden geen eigen sociale woningbouwvereniging heeft is lokale toewijzing niet mogelijk. Een gebouwd huis (koop of huur) kan zo gemakkelijk ingepikt worden door iemand uit een andere gemeente. Er wordt veel binnenstedelijk gebouwd waardoor goed rekening gehouden moet worden met omwonenden. Wanneer de gemeente omwonenden tegen zich in het harnas jaagt, leidt dat tot ernstig vertragende Raad van State procedures. Het college ziet Woerden te veel als voorstad van Utrecht wat tot megalomane bouwprojecten leidt.
Oplossing: Onderzoeken wat de werkelijke woningbehoefte in Woerden is? Betere participatie met omwonenden bij binnenstedelijk bouwen. Dus niet iets bouwen wat de buurt niet wil. Kleinschalig bouwen, passend bij de Woerdense maat. Met name bouwen gericht op jongeren en ouderen. Doorstroming creëren. Iedere Woerdenaar moet binnen onze gemeentegrenzen een woning kunnen vinden. Tegen een jaarlijkse Nederlandse bevolkingsgroei met 100.000 mensen kun je niet opbouwen.
Dit doen wij door:
- Te onderzoeken wat de werkelijke woonbehoefte van Woerden is en dus niet uitgaan van landelijke en provinciale gegevens.
- Bouwplannen moeten uitgaan van de werkelijke Woerdense vraag, we bouwen niet voor Utrecht en dus ook niet in de Harmelerwaard.
- Meer dan 60.000 inwoners is voor de gemeente Woerden geen doel.
- We willen geen voorstad of buitenwijk van Utrecht worden.
- De gemeente Woerden neemt de komende jaren meer regie op de woningmarkt totdat een normaal marktevenwicht hersteld is.
- We organiseren een nieuwe eigen woningcoöperatie met een lokaal Woerdens gericht toewijzingsbeleid, waarbij bijvoorbeeld iemand al een bepaalde tijd in Woerden moet wonen.
- We maken de komende jaren de bouw van ongeveer 1000 appartementen in Woerden en omstreken mogelijk, zodat doorstroom beter wordt en er eengezinswoningen vrijkomen. Daarbij valt te denken aan ongeveer 20 kleinschalige laagbouw complexen à 50 appartementen.
- Bijvoorbeeld 2 in Zegveld, 2 in Kamerik, 4 in Harmelen, 12 in Woerden.
- Voor jongeren is wonen een luxeproduct geworden. Dat moet stoppen, door meer voor deze groep te bouwen.
- Meer aandacht voor wonen voor jongeren en ouderen met een zorgvraag.
- Meer groepswoningen voor ouderen. Het aantal 75-plussers verdubbelt de komende twintig jaar. Deze mensen hebben vaak zorg en/of hulpmiddelen nodig. Hun woningen zijn daar niet altijd geschikt voor.
- Beperken van de hoogbouw. Het stationsgebied moet geen Manhattan worden.
- We zullen alleen meewerken aan bouwen in het groen rond de dorpen als er binnen de dorpskern geen bouwmogelijkheden zijn. Als er in de groene randen rond de dorpen gebouwd gaat worden dan alleen voor de eigen inwoners.
- We creëren voldoende parkeerplaatsen voor auto’s. Mocht het zo zijn dat er in de toekomst minder mensen een auto bezitten dan kan de vrijgekomen parkeerruimte anders benut worden. Bijvoorbeeld voor meer groen.
- Geluids- en stankoverlast wordt bestreden. We zien dat nieuwe warmte- en energie vormen als warmtepompen, hout- en pellet kachels en windmolens het woonplezier van mensen verpesten. We willen niet dat mensen elkaar overlast bezorgen. Dat geldt ook voor houtstook.
- Met ondernemers gaan wij zoeken naar manieren waarop we lokale economische groei en ruimtegebrek samen kunnen laten gaan. Hierbij zoeken we naar dubbelfuncties. Meer ruimte geven voor bewoning op industrieterreinen.
- We passen de provinciale woonverordening aan die automatisch de voorrangspositie van statushouders bij de toewijzing van een sociale huurwoning regelt.
- We plaatsen 20 noodwoningen op daartoe aangewezen locaties, desnoods grote stacaravans, voor de acute gevallen, zodat die niet meer de gewone huizen opslokken en de andere wachtenden verdringen. Vanuit deze wachtkamer gaan we allemaal eerlijk de woningmarkt op.
- We bouwen zo veel mogelijk binnenstedelijk en binnen de dorpskernen. Daarbij zou er een klein beetje hoger gebouwd mogen worden dan in het verleden gebruikelijk was (maar niet veel hoger). Daarbij bouwen we niet ten koste van het groen binnen de stad en de dorpen. Pas als de binnenstedelijke bouwruimte benut is kijken we naar bouwen buiten de stad en de kernen.
- Wij zijn van mening dat een vrije markt een goede marktmeester nodig heeft die bij excessen bijstuurt. Dat zou wat ons betreft hier de gemeente Woerden moeten zijn. Een grotere rol dus voor de gemeente in het sturen op vraag en aanbod.
- De bouwleges moeten in Woerden omlaag. Woerden staat in 2021 op plaats 4 in het lijstje van gemeenten met de hoogste bouwleges.