Verkiezingsprogramma 2022 – 2026.

Inleiding

Het roer moet om!

Het roer moet om! Vier jaar lang zijn inwoners van Woerden onvoldoende bij hun gemeente betrokken door de coalitie van CDA, CU/SGP, D66 en Lijst van der Does. Vele projecten werden inwoners ondoordacht door de strot geduwd. Renovatie van de Oostdam, de Boerendijk en het veelbesproken parkeerbeleid zijn enkele voorbeelden. Er werd inwoners een nieuw parkeerplan voor de binnenstad opgelegd. Bouwprojecten kwamen niet van de grond vanwege slecht overleg tussen gemeente en omwonenden en ondertussen liepen de schulden van de gemeente torenhoog op. Daarnaast stegen de lokale belastingen en heffingen. Belastingen werden bovendien verkeerd berekend. Gelukkig wisten we de prachtige kastanjebomen aan het Exercitieterrein te redden en werd het dagtarief van 20 euro voor parkeren teruggedraaid. Jammer genoeg hebben vele andere mooie grote bomen het de afgelopen jaren in de gemeente Woerden niet gered.

Met de ambitie van coalitiepartijen kon het niet op. Ze willen de Polanertunnel gaan afsluiten en voor 26 miljoen een Rembrandtbrug aanleggen. De effecten van de herinrichting van het traject Boerendijk/Hoge Rijndijk/Hollandbaan op het verkeer in het westelijk deel van Woerden zijn nog niet  eens bekend. Zelfs nadat er 200 bezwaren zijn ingediend wil men deze brug toch voortzetten. Deze geldverspilling moeten we voorkomen. W&D vindt dat deze 26 miljoen beter aan andere zaken kan worden besteed.

Ondertussen blijven inwoners van Woerden maar op zoek naar een woning, want in de afgelopen vier jaar kwamen er maar enkele woningen bij. Een rode draad door die afgelopen vier jaar vormt de slechte communicatie met inwoners door de gemeente. Hierdoor moest een wethouder aftreden. Gelukkig zitten deze vier jaar er bijna op en kunt u op 16 maart kiezen voor een nieuwe gemeenteraad. Het is belangrijk dat u dat bewust doet. U zit er immers vier jaar aan vast. Wie op de bank met de iPad in de hand blijft zitten mopperen op de politiek, mist de kans om er iets aan te veranderen. Voor verandering van koers hebben wij ú nodig!

In dit verkiezingsprogramma kijkt Woerden&Democratie naar de toekomst. Want het moet echt helemaal anders. Het roer moet om!

We willen ons mooie landelijke karakter behouden. Geen voorstad van Utrecht zijn.
Het gemeentebestuur moet beter naar de inwoners luisteren. De inwoners zijn de baas in deze gemeente en niet de wethouders. Wethouders moeten eerlijk zijn en er geen eigen politieke agenda op nahouden om hun CV mee op te leuken.
Voor iedere inwoner van Woerden moet er een gepaste woning komen en behoud van gezelligheid en cultuur staat voorop. Voldoende parkeerplaatsen en veilig kunnen fietsen zijn voor ons essentieel. En tot slot moeten duurzaamheidsplannen geen groene droomwolk vormen maar realistisch en betaalbaar zijn én blijven. Dit begint met kleine stapjes en vooral met voorzieningen die dit mogelijk moeten maken.

Verder leest u in dit verkiezingsprogramma over de negen kernwaarden waarop wij ons als partij baseren. Woerden&Democratie is een nieuwe, maar inmiddels ook vertrouwde politieke partij, die opkomt voor de inwoners van Woerden. Wij willen de mens weer centraal stellen en door ons harde werken het vertrouwen in de politiek terug laten keren. De Nederlandse democratie verkeert momenteel op een dieptepunt. Ga dus stemmen op 16 maart en stem dan op de partij die het roer omgooit: Woerden&Democratie.

De negen kernwaarden van Woerden&Democratie.

Veel nieuwe politieke partijen richten zich op slechts enkele doelen of op een beperkte doelgroep. Natuurlijk kunnen wij ons vinden in een deel van de doelen van andere partijen, maar wij hechten daarnaast vooral veel waarde aan wat inwoners belangrijk vinden. Woerden&Democratie is er voor alle inwoners die de gemeente Woerden en haar huidige kleinschaligheid willen behouden. Onze focus ligt op meer lokale inspraak voor alle inwoners. Bij onze doelstellingen horen een aantal kernwaarden waar wij altijd op kunnen terugvallen. Hierdoor kunnen we voor ieder probleem een goede, gepaste en vooral Woerdense oplossing vinden. Deze negen kernwaarden zijn: Democratisch, Lokaal, Kleinschalig, Financieel bewust, Mensen, Normen en waarden, Luisteren, Realistisch en Ambachtelijk.

Democratisch 

Woerden&Democratie is een democratische partij. Wij vinden dat iedereen er toe doet en dat ieders mening telt. Veel politieke partijen hebben maar één keer per vier jaar oog voor de kiezer. Wanneer de verkiezingen achter de rug zijn laten zij de kiezer vallen en kijken er niet meer naar om. Wij willen dat Woerdenaren continue betrokken worden bij belangrijke besluitvorming in hun wijk of dorp. Dat kan zijn via een lokaal referendum, via participatieprocessen (meedenken), inspraakprocedures maar ook door uit te leggen waarom belangrijke besluiten genomen zijn. Communicatie is wat ons betreft geen eenrichtingsverkeer. Politiek en inwoners moeten elkaar goed begrijpen. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn maar we moeten wel van elkaar weten waar een bepaald besluit of een mening vandaan komt. Alleen zo kunnen we in harmonie en vertrouwen met elkaar leven.

Lokaal

Woerden&Democratie is een lokale politieke partij. Het is een partij die alleen in de gemeente Woerden bestaat en opkomt voor de belangen van alle inwoners van de gemeente Woerden. Dat betekent dus dat wij ook strijden voor de belangen van de inwoners van onze dorpen (Harmelen, Kamerik en Zegveld) en buurtschappen. Veel politieke besluiten die effect hebben op onze inwoners worden echter ver weg in het provinciehuis in Utrecht, de Tweede Kamer in Den Haag en in Brussel genomen. Daarnaast hebben de plaatselijke partijen, die landelijk ook actief zijn, een verplichting om de waarden van de landelijke partij na te streven. Vaak conflicteren die waarden met de lokale belangen. Om de belangen van onze inwoners ook op de hogere bestuursniveaus te kunnen dienen gaan wij samenwerkingsverbanden aan met lokale partijen in andere gemeenten. We zijn een partij met een volledig programma: daarin onderscheiden we ons van veel andere lokale partijen.

Kleinschalig

Woerden&Democratie is voorstander van kleinschaligheid. Hoe groter een organisatie, des te kleiner de invloed van het individu. De top van een grote organisatie krijgt steeds meer macht en dat is vaak de gevestigde orde. De elite is daardoor gebaat bij grote organisaties terwijl de gewone Woerdenaar gebaat is bij kleinschaligheid. W&D is tegen omvangrijke gemeenschappelijke samenwerkingsverbanden en tegen fusies met andere gemeenten. Wij streven er naar dat in onze gemeente mensen elkaar nog kennen en korte lijntjes met elkaar hebben. Een burgemeester dient bijvoorbeeld voor iedere inwoner makkelijk bereikbaar en benaderbaar te blijven. In grote gemeenten als Amsterdam of Rotterdam is dat allang niet meer aan de orde.

Financieel bewust

Woerden&Democratie is een financieel bewuste partij. De gemeente moet goed nadenken over iedere euro die zij uitgeeft. Het geld van de gemeente komt allemaal uit belastinginkomsten en andere heffingen. Gemeenten geven andermans geld vaak erg gemakkelijk uit. Een gevolg daarvan zijn tekorten en oplopende gemeentelijke schulden. De schulden van de gemeente Woerden groeien inmiddels tot boven een kwart miljard euro. Gemeenten kunnen niet failliet gaan, maar kunnen wel onder curatele van de provincie komen te staan. Vaak worden ze dan gedwongen te fuseren met

andere gemeenten, waardoor de invloed van de inwoners kleiner wordt. Dat is de reden dat het aantal gemeenten al jarenlang daalt. In kleine gemeenten hebben kleine lokale partijen nog wel eens een rol. In grote gemeenten trekken de landelijke partijen aan het langste eind. Alle grote gemeenten hebben een burgemeester van een landelijke partij. Zo worden de baantjes onder de bestuurlijke elite verdeeld en wordt de invloed van de gewone burger met een andere mening steeds kleiner.

De mensen weer centraal

Woerden&Democratie wil de mens weer centraal stellen. De afgelopen bestuursperiode is het te veel gegaan over dingen: het aanleggen van een Rembrandtbrug, een doorvaarbare duiker in de Oostdam, het sluiten van de Polanertunnel en het ontwikkelen van een stationsvisie. Deze zaken zijn er slechts ter ondersteuning van de mensen en geen doel op zichzelf: W&D wil het de komende vier jaar en verder met name hebben over wat ménsen in Woerden gelukkig maakt. Voor ons telt iedereen mee. Denk hierbij aan speelgelegenheden in wijken, laagdrempelige ondersteuning vanuit de WMO, een vitale binnenstad en veel meer. Zaken die inwoners direct merken in hun wijk of dorp.

Luisteren

Politici, bestuurders en andere beleidsmakers leggen hun persoonlijke opvattingen vaak op aan de inwoners. Zij denken dat ze wel weten wat goed voor de Woerdenaar is. Voor veel politici is de inwoner een pion die vrijelijk in alle richtingen geschoven kan worden zodat de politicus de wereld kan vormen naar zijn of haar eigen wil. W&D stelt zich in tegenstelling tot die politici dienstbaar op. Wij proberen de gemeente Woerden zo in te richten als de Woerdenaren dat willen. Goed kunnen luisteren is daarbij essentieel.

Het belang van normen en waarden

Normen en waarden zijn de vaak ongeschreven wetten die lokaal gelden. Er staat nergens beschreven dat je iemand die slecht ter been is even moet helpen met oversteken of dat je opstaat en je stoel afgeeft aan een hoogzwangere vrouw. Gelukkig doen we dat nog wel in de gemeente Woerden maar we zien het steeds meer verwateren. Spreken we iemand nog wel aan die een papiertje op straat gooit of een hondenbezitter die de poep achter zijn of haar hond niet opruimt?  We doen het steeds minder. Woerden&Democratie vindt het belangrijk dat we deze ongeschreven regels in ere houden en elkaar ondersteunen om ze te behouden. Op die manier houden we onze gemeente leefbaar en respecteren we elkaar.

Realistisch

Woerden&Democratie is een partij die uitgaat van de feiten. Kennis vergaren is daarin belangrijk. We verlangen terug naar de tijd dat feiten nog gewoon feiten waren en inwoners hun overheid vertrouwden. Goede lokale journalistiek en onderwijs spelen hierin een belangrijke rol. Woerden is een hartstikke leuke plattelandsgemeente: wat in Amsterdam, Rotterdam of New York werkt hoeft niet gelijk in onze gemeente toegepast te worden.

Ambachtelijk

Woerden&Democratie is een partij die ambachtelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Vakbekwaamheid en ervaring spelen hierbij een belangrijke rol. Dit geldt zowel voor de wijze waarop de gemeente haar inwoners met vragen en diensten ondersteunt als de wijze waarop onze typische Woerdense familiebedrijven hun zaak runnen. Wij gaan voor goede lokale kwaliteit.

Woerden&Democratie heeft een visie op de toekomst die niet in één hokje past.

Woerden&Democratie is een brede volkspartij voor alle inwoners van de gemeente Woerden. Wij passen niet in één hokje: er zijn in ons programma zowel ‘linkse’ als ‘rechtse’ standpunten waar te nemen. Wij stellen ons een samenleving voor waarin je jezelf kunt zijn, waarin je vrij bent, waarin het zelfbeschikkingsrecht hoog in het vaandel staat – maar tevens een samenleving waarin een enkeling nooit zoveel vrijheid kan nemen dat een ander daar last van krijgt. Ook de minderheid heeft een stem: we leven immers samen in onze mooie gemeente. Dat betekent dat we soms ruimte nemen en elkaar soms de ruimte geven. We corrigeren elkaar wanneer we ons niet helemaal aan de regels houden. Het leven is niet maakbaar en niemand is hetzelfde. Mensen horen uiteraard wél gelijk behandeld te worden. Wij zetten ons af tegen ondemocratische, identitaire bewegingen: dat past niet in ons Woerden.

Doordat de vrije markt teveel ruimte is gegeven hebben multinationals grote invloed op ons dagelijks leven. De overheid wordt daarbij steeds groter en machtiger, terwijl de zorg, het onderwijs, de politie, de brandweer en defensie zijn uitgehold. De oude steunpilaren als religie, familie, cultuur en traditie worden met het grootste gemak omvergeworpen. Wat blijft er dan nog over van onze mooie samenleving, gebaseerd op onze historie, traditie en échte vrijheid? Precies… heel weinig.

Woerden&Democratie gaat dit veranderen. Religie, familie, cultuur en traditie vinden wij zeer belangrijk in onze samenleving, zeker in deze tijd van individualisme en globalisering. Ons motto: vasthouden aan wat goed is en veranderen wat beter kan. If it ain’t broken, don’t fix it. Wij blijven weg bij ondoordachte innovatie of revolutie, zoals we bij de renovatie van de Oostdam en de veranderingen in het parkeerbeleid hebben gezien. Laten we naar elkaar blijven omkijken en elkaar vrijlaten in wat we zeggen, doen en laten terwijl we tegelijkertijd onze gedeelde Woerdense geschiedenis, cultuur en tradities koesteren.

Dit is waar wij voor staan:

  • Woerden&Democratie is een brede volkspartij met zowel linkse als rechtse elementen.
  • Wij hechten belang aan in vrijheid kunnen leven. Jezelf zijn.
  • Tegelijkertijd: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Geen overhaaste megalomane ontwikkelingen in Woerden.
  • Wij willen een kleine lokale overheid (gemeente), waarin ordehandhaving en veiligheid belangrijke taken zijn. Daarbij valt te denken aan een goede brandweer, politie en BOA’s.
  • Wij willen een lokale overheid (gemeente) die het lokale onderwijs ondersteunt.
  • Wij willen een zorgzame gemeente zijn waar goed voor kwetsbaren gezorgd wordt en waarin zij mee kunnen doen in onze samenleving.
  • Wij willen voor vluchtelingen een veilige haven zijn maar we kunnen niet iedereen een huis bieden.
  • Woerdense ondernemers moeten vrij zijn om te ondernemen, zonder onnodige regels.
  • Wij streven naar het behoud van de Woerdense identiteit, cultuur en traditie.
  • Wij staan sceptisch tegenover de macht van grote instituties als de EU en de politiek in Den Haag. Meer Brussel/Den Haag = Minder Woerden. De gemeente Woerden is geen uitvoeringsorganisatie van een hogere bestuurslaag.
  • Woerden&Democratie staat voor het behoud van het goede en verbetering van het zwakke, met een stevige link naar traditie.

Normen en waarden.

Mensen zijn verschillend, dat mag en wordt gerespecteerd.

  • Mensen zijn verschillend, dat mag en wordt gerespecteerd, maar: alle inwoners van onze gemeente zijn gelijkwaardig.
  • We hebben respect voor mensen die het tempo van onze samenleving wat moeilijker bij kunnen houden en helpen hen.
  • We houden samen onze gemeente schoon.
  • Regels zijn er om nageleefd te worden.
  • Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar niet alles hóeft gezegd te worden. We snoeren elkaar niet de mond, maar niemand hoeft onnodig te worden gekwetst. Discussie vindt altijd plaats op basis van wederzijds respect.
  • Religie blijft waardevol.
  • Voor onderling vertrouwen is een kleine schaal belangrijk.
  • We gaan zuinig om met onze natuur en zijn zorgzaam voor dieren.
  • We zijn elkaar niet tot last.
  • Samen huilen en lachen verbindt.

WOERDEN moet Woerdens blijven.

Probleem: We zien dat de lokale cultuur in snel tempo verdwijnt. Grootschaligheid en het kopiëren van beleid uit grote gemeenten zijn hiervan de oorzaak. Op het gemeentehuis van Woerden worden ook oplossingen bedacht voor Harmelen, Kamerik en Zegveld. Wat in het ene dorp werkt kan in het andere echter hopeloos mislukken. Lokaal maatwerk moet dan ook de norm zijn.

Oplossing: Woerden is geen grote stad en we hoeven dan ook geen voorbeeld aan grote steden te nemen. Wij willen geen eenheidsworst maar lokaal maatwerk. Lokale mensen beter betrekken bij de uitwerking van plannen. En dan niet alleen de lokale mensen met een grote mond.

Dit doen wij door:

Probleem: We zien dat de lokale cultuur in snel tempo verdwijnt. Grootschaligheid en het kopiëren van beleid uit grote gemeenten zijn hiervan de oorzaak. Op het gemeentehuis van Woerden worden ook oplossingen bedacht voor Harmelen, Kamerik en Zegveld. Wat in het ene dorp werkt kan in het andere echter hopeloos mislukken.

Oplossing: Woerden is geen grote stad en we hoeven dan ook geen voorbeeld aan grote steden te nemen. Wij willen geen eenheidsworst: lokaal maatwerk moet de norm zijn. Kennis moet worden opgedaan in een wijk of dorp en niet op het gemeentehuis. Lokale mensen moeten beter worden betrokken bij de uitwerking van plannen – en dan niet alleen de lokale mensen met een grote mond.

Hoe doen wij dit?

  • Ook Harmelen moet Harmelens blijven, Kamerik blijft Kameriks en hetzelfde geldt voor Zegveld. Dit doen we door als gemeente goed in contact te blijven met de dorpsplatforms en hun inbreng echt te gebruiken om de lokale sfeer en cultuur te behouden.
  • Woerden blijft een “knusse” provinciale gemeente in het Groene Hart van boeren, burgers en buitenlui, waar boeren en MKB belangrijk zijn.
  • We hebben geen ambitie om een voorstad van Utrecht te worden, zoals Leidsche Rijn of Nieuwegein.
  • Nog meer hoogbouw past ons niet.
  • Wij houden van groene wijken, water en rust. Geen herrie op straat, niet teveel geluidsoverlast van buiten. Misschien af en toe een tractor.
  • De ’Randstadmentaliteit’ past ons niet. In de kern is er in de gemeente Woerden nog altijd een plattelandsmentaliteit. We hoeven niet zo nodig mee in de vaart der volkeren.
  • We houden een ambachtelijke binnenstad en dorpskernen met kleinschalige detailhandel. Grootschalige industrie hebben we niet en willen we niet.
  • Wij blijven een onafhankelijke gemeente. Geen gemeentelijke fusies. Met ca. 53.000 inwoners heeft de gemeente Woerden een mooi formaat.
  • Andere gemeenten laten we niet bouwen binnen onze gemeentegrenzen. We bewaken onze gemeentegrenzen.
  • We blijven agrarisch, gemoedelijk, landelijk, kleinschalig met goede basale voorzieningen passend bij een provinciestadje met omliggende dorpen.
  • We blijven vasthouden aan ’Ons kent ons’, sociaal, verenigingsleven, familiebedrijven, lokale cultuur, streekproducten, etc.
  • We houden zelf onze broek op. We doen wat er gebeuren moet en we doen dat veelal zelf. We zijn spaarzaam en duurzaam ingesteld.
  • Vernieuwing is prima maar goed onderhouden van wat we al hebben vinden we minstens zo belangrijk.
  • De basisvoorzieningen moeten op orde zijn: goede nutsvoorzieningen, een begaanbaar en veilig wegennet, voldoende sport en verenigingsleven. We vergeten ook de medische voorzieningen niet: huisartsenpost, zorg in brede zin, alles passend bij onze gemeente.
  • We zorgen voor elkaar. Dat geldt voor onze inwoners onderling maar ook vanuit de gemeente.
  • We houden ons aan de regels van het spel en we verwachten van onze overheid dat die er op toeziet dat iedereen zich aan de regels van de samenleving houdt.
  • Geboren en getogen inwoners van Woerden, Harmelen, Kamerik, Zegveld en de buurtschappen moeten zich prettig blijven voelen in hun stad of dorp en er niet van vervreemden.

Cultuur.

Probleem: We verliezen in de gemeente Woerden steeds meer de plattelandscultuur. Daarmee dreigen we steeds meer ingekapseld te worden door de metropoolregio Utrecht, met alle stadse problematiek tot gevolg. Onze identiteit en kleinschaligheid komen daarmee op de tocht te staan.

Oplossing: Initiatieven nemen om de plattelandscultuur te behouden. Lokale historie en gebruiken blijvend onder de aandacht van inwoners brengen. Tradities en jaarlijks terugkerende lokale festiviteiten ondersteunen. Ook de lokale voedselproductie speelt daarin een belangrijke rol.

Hoe doen wij dit?

  • Lokale culturele organisaties met een sterke link naar Woerden gaan wij ondersteunen, evenals organisaties van jaarlijks terugkerende activiteiten. Deze activiteiten, zoals de Woerdense Vakantieweek, koeiemart, de septembermarkt, het verenigingenspel en Koningsdag moeten na de corona-crisis weer in volle glorie terugkeren.
  • Cultuur willen we zichtbaar maken in het straatbeeld, zoals nu al het geval is met de schilderijen van Leo Gestel.
  • Traditionele Woerdense culturele instellingen blijven we ondersteunen maar ook kleinere en nieuwe initiatieven verliezen we niet uit het oog.
  • Op scholen wordt aandacht besteed aan de Woerdense historie en cultuur.
  • De streekmarkt waar lokale producten en lekkernijen kunnen worden verkocht ondersteunen wij. De verkoop van zelfgemaakte producten bij boerderijen wordt toegestaan en daar mag ook aan de straat reclame voor worden gemaakt.

Bovendien:

Wij handhaven het huidige cultuurbudget maar daar bovenop willen we dat er in iedere bestuursperiode een substantieel bedrag wordt gereserveerd voor een groot openbaar en blijvend kunstproject in onze gemeente. Daarbij zouden over de lange termijn beurtelings de stad Woerden en de omliggende dorpen aan de orde kunnen zijn. Dit project komt in samenspraak tussen inwoners en de Woerdense kunst- en cultuursector tot stand. In de bestuursperiode 2022-2026 willen wij hiervoor een extra bedrag van € 500.000,– vrij maken.

Integratie van statushouders.

Wij willen een zorgzame gemeente zijn waar mensen zich veilig kunnen voelen en waarin iedereen mee kan doen. Ook voor vluchtelingen willen wij een veilige haven zijn, maar we beseffen tegelijkertijd dat we in deze woningmarkt niet iedereen een huis kunnen bieden. Op dit moment geldt er in de gemeente Woerden een verordening die statushouders voorrang geeft bij de toewijzing van een sociale huurwoning. Daardoor komen anderen, die al veel langer op een wachtlijst staan, later aan de beurt. Wij willen van die voorrangsregeling af waardoor mensen gelijke kansen krijgen.

Er zijn momenteel te weinig woningen in Woerden waardoor we nieuwkomers niet kunnen huisvesten. Als er toch vanuit het Rijk een taakstelling op de gemeente Woerden komt te liggen om mensen op te vangen dan zullen we dat op een goede manier doen waarbij we leegstaande kantoorgebouwen als tijdelijke opvanglocatie zien.

De nieuwe Wet Inburgering 2021, die in 2022 in werking treedt, heeft als doel om er voor te zorgen dat nieuwkomers in Nederland sneller integreren. Op dit moment belandt driekwart van de statushouders in de bijstand. Dat is voor niemand goed en dat percentage moet omlaag. De nieuwe wet heeft een dwingender karakter dan de oude waardoor nieuwkomers direct na aankomst beginnen met taallessen, stages en vrijwilligerswerk. De wet kent een aantal handhavingsartikelen en terugbetalingsregelingen waardoor er meer druk komt te liggen op statushouders om hun best te doen om van hun integratie een succes te maken.

Wij vinden dat de gemeente Woerden coulant moet omgaan met statushouders die de integratieprocedure niet gelijk begrijpen. Er moet niet meteen financieel worden bestraft, maar wanneer iemand echt niet meewerkt aan de integratieprocedure, dan moet er gehandhaafd worden.

Nieuwkomers worden zo snel mogelijk bekend gemaakt met de Woerdense normen, waarden en gebruiken, zodat zij hun draai kunnen vinden in hun nieuwe thuishaven.

Onze dorpen.

Harmelen

Harmelen is een prettig groen dorp met goede voorzieningen. Die voorzieningen willen we behouden, inclusief het zwembad en het dorpshuis. Er is de laatste jaren te weinig gebouwd in Harmelen. Dat is met name het gevolg van slechte planning en organisatie door de gemeente Woerden. Een nieuw bestuur geeft na de verkiezingen nieuwe kansen. Nieuwbouw dient te passen bij de wensen van de Harmelenaren. Met name jongeren en ouderen zoeken een woning.

Bij een dorp passen dorpse verkeerssnelheden. De wegen en fietspaden dienen dus zo ingericht te worden dat het voor alle verkeersdeelnemers veilig is. In het dorp hebben we geen haast, op de rondweg kunnen we sneller. Meer 30 kilometerzones dus. Verzakte wegen hogen we op, de Molenbuurt wacht al veel te lang op renovatie. Daar zetten we spoed achter.

Woerden&Democratie zal niet meewerken aan grote nieuwbouwlocaties buiten de dorpskern. Haanwijk en de polder Bijleveld blijven wat ons betreft “Groene Buffers”. Ook zullen we zo veel mogelijk tegenwerking bieden aan de oprukkende stad Utrecht in de Harmelerwaard. Indien de glastuinbouw uit die polder verdwijnt zullen wij ons met hand en tand verzetten tegen grootschalige woningbouw. Dat zou namelijk een eerste stap zijn naar inlijving van het dorp Harmelen door de gemeente Utrecht.

We bouwen in Harmelen voor de eigen inwoners en niet voor de regio. Dat betekent dat we eerst op de nu braak liggende locaties binnen het dorp gaan bouwen. Haanwijk en de Harmelerwaard zien wij niet als bouwlocaties voor de toekomst. Aardwarmte en een warmtenet zouden een rol kunnen spelen in de energievoorziening en het behoud van het kassengebied in de Harmelerwaard. Daarmee is woningbouw op die locatie niet meer aan de orde.

Kamerik en De Kanis

In Kamerik is de laatste jaren veel gebeurd met de bouw van een nieuwe school en sportcomplex. De nieuwbouwlocaties lopen tegen hun grenzen aan waardoor het moeilijk is voor inwoners om woonruimte te vinden. Ook in Kamerik bouwen we voor de eigen inwoners en niet voor de regio. Net als bij Harmelen betekent dat dat we eerst op de nu braak liggende locaties binnen het dorp gaan bouwen en daarna pas naar de kernrandzones kijken.

Onderhoud in de buitenruimte blijft een lastig punt. Vele wegen zijn opgehoogd maar het blijft een gebied dat te maken heeft met veel verzakkingen. Dat blijven we in de gaten houden en herstellen we waar nodig. De Schulenburch heeft met alle bijgebouwen een belangrijke functie in het dorp. Voor ons is het behoud van dergelijke ontmoetingsplekken in de dorpen essentieel en we zullen die dan ook ondersteunen.

De Kanis is opgehoogd en er zijn woningen bijgebouwd. Dat heeft het dorp een heel mooie impuls voor de toekomst gegeven. Ons gemeenteraadslid Reem Bakker heeft destijds voor de ophoging van het dorp gestemd en we zijn blij met het resultaat.

Zegveld

Zegveld is een rustig, veilig en prettig dorp om in te wonen. Zegvelders vormen met elkaar een sterk sociaal netwerk dat resulteert in mooie lokale organisaties en verenigingen zoals Zegveld Zorgt, SV Siveo ’60, de brandweer en de Ondernemers Vereniging Zegveld/De Meije (OVZM), om maar enkele voorbeelden te noemen. Woerden&Democratie zal zich inzetten om die prettige dorpssfeer te behouden. Lokale faciliteiten houden we in stand.

Inwoners zijn bezorgd over de verzakkingen. Een aantal wegen is recentelijk opgehoogd maar de gemeente Woerden zal daarin moeten blijven investeren en dat gaan we ook doen. Op de Hoofdweg, Milandweg en Middenweg wordt soms gevaarlijk hard gereden. Er moet samen met het dorpsplatform gezocht worden naar een goede balans tussen doorstroming en veiligheid. De bocht Hoofdweg/Milandweg wordt door sommige dorpsbewoners als onoverzichtelijk ervaren. De ervaren veiligheid moet hier omhoog. Er dient voldoende gebouwd te worden voor met name de eigen Zegveldse bevolking van alle leeftijdsgroepen.

Ook in Zegveld geldt: we bouwen voor de eigen inwoners en niet voor de regio. We gaan dus wederom eerst op de nu braak liggende locaties binnen het dorp bouwen. Pas daarna kijken we naar de kernrandzones.

Democratie en vertrouwen.

De belangrijkste taak die de politiek de komende jaren heeft is het herstellen van het vertrouwen. Te vaak zijn beloften door landelijke en lokale politici gebroken waardoor het vertrouwen bij velen tot een zeer laag niveau is gedaald. Dit is begrijpelijk en wat ons betreft ook terecht. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Woerden&Democratie gaat hard werken om dit vertrouwen te herstellen. Dat zien wij als onze eerste en belangrijkste taak.

Wij vinden dat de gemeente een betrouwbare organisatie moet zijn. Vertrouwen begint door geen onrealistische beloften te maken. In dit verkiezingsprogramma treft u die dan ook niet aan. Wat wij wel beloven komen wij na en als er externe omstandigheden zijn waardoor wij die beloften deels niet kunnen nakomen dan zullen wij u uitleggen hoe dat komt. Woerden&Democratie hecht veel waarde aan goede communicatie.

De gemeente moet niet denken dat met een publicatie op de gemeentepagina van “Het Kontakt” (voorheen de Woerdense Courant) alle inwoners bereikt worden. We gaan mensen op verschillende manieren informeren en ook controleren of onze boodschap is aangekomen. Om het vertrouwen in de politiek te herstellen raadplegen wij regelmatig onze inwoners. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat bij besluiten wordt toegelicht hoe inwoners zijn betrokken bij de totstandkoming daarvan.

De gemeentebegroting is overzichtelijk opgesteld en gemakkelijk leesbaar voor inwoners, zodat mensen kunnen weten waar hun belastinggeld aan wordt uitgegeven. Via de media informeren wij u regelmatig in eenvoudige en heldere taal hoe besluiten tot stand zijn gekomen en wat u hiervan gaat merken. Er worden eenvoudige klachtenprocedures ingericht waar mensen gemakkelijk hun bezwaren kunnen uiten. Klachten worden altijd serieus, snel en deskundig behandeld. De gemeente is er voor u als inwoner en niet andersom.

Het versterken van de lokale democratie en het verbeteren van ons bestuur

Probleem: De afgelopen vier jaar heeft onze lokale democratie een flinke deuk opgelopen en heeft het college van burgemeester en wethouders veel besluiten genomen zonder goed te overleggen met de inwoners. Coalitiepartijen hebben te veel vertrouwen gehad in het college en hebben daardoor hun controlefunctie onvoldoende benut. Hierdoor is een verkeerde machtsverhouding ontstaan. De gemeentewet beschrijft dat de gemeenteraad, als vertegenwoordiging van de bevolking, de belangrijkste bestuurslaag is en het college slechts een uitvoeringsorgaan. Enkele besluiten van het college hebben inwoners ernstig geschaad in hun vertrouwen. Problemen op de Oostdam en bij het parkeerbeleid binnenstad, vertragingen bij diverse woningbouwprojecten en WMO-perikelen zijn onder andere het gevolg. De raad voert haar controlerende taak onvoldoende uit en komt pas te laat in actie bij klachten van inwoners. Dit moet écht anders.

Oplossing: De inwoner zetten wij op één en we versterken de democratie. De raad moet als groep van volksvertegenwoordigers haar rol als hoogste bestuursorgaan weer pakken. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad in staat om hun controlerende taak in opdracht van de inwoners goed uit te kunnen voeren. Politici leven te veel in hun eigen wereld en vergeten te vaak wie zij vertegenwoordigen: de inwoners! Burgers voelen zich niet bij de politiek betrokken. Wij brengen de democratie terug bij onze inwoners, zodat ook zij mee kunnen beslissen.

Hoe doen wij dit?

  • Wij vergroten de openbaarheid van bestuur. Het moet voor inwoners duidelijk zijn hoe en waarom bepaalde beslissingen worden genomen. Gemeentelijke stukken zijn gemakkelijk leesbaar en goed te begrijpen. Geen achterkamertjespolitiek maar meer transparantie en betrokkenheid van inwoners bij besluiten.
  • Als politiek willen wij meer afstemming zoeken met de inwoners van de wijk en het dorp. We nemen het voortouw in een beknopt en open coalitieakkoord en starten een nieuwe vergader- en bestuurscultuur.
  • Bij nieuwe beleidsplannen legt het college telkens minimaal drie keuzes voor aan de raad.
  • In het politieke debat laten wij ruimte voor alle meningen en feiten. Tot besluitvorming door de raad wordt pas overgegaan wanneer alle visies en meningen gehoord zijn. Voor grote thema’s zoals bijvoorbeeld de gemeentebegroting wordt voldoende tijd gereserveerd om de inhoud goed te bestuderen en te begrijpen.
  • Wij introduceren een raadgevend referendum. Dit houden we maximaal twee keer per vier jaar.
  • Wij zoeken de maximale ruimte in de regels met betrekking tot een gekozen burgemeester. De termijn van burgemeester Molkenboer loopt in de volgende bestuursperiode af (2025). Wij zullen samen met inwoners een profiel opstellen waaraan de nieuwe burgemeester moet voldoen.
  • Het participatiebeleid wordt verbeterd. Alle direct belanghebbenden worden bij de totstandkoming van nieuw beleid betrokken. Alle meningen moeten gehoord kunnen worden en iedereen die een bijdrage wil leveren aan nieuw beleid moet mee kunnen doen aan het proces. Oók de geluiden die het college van burgemeester en wethouders niet welgevallig zijn worden meegenomen in de besluitvorming!
  • De rol van de lokale journalistiek wordt versterkt. Hiervoor komt vanuit de gemeente extra geld beschikbaar. Een onafhankelijk orgaan controleert of gelden vanuit de gemeente goed worden ingezet voor onafhankelijke journalistiek.
  • Er komt een nieuwe kijk op wijk- en dorpsplatforms en vertegenwoordigende organisaties zoals de Vestingraad. Deze krijgen een eigen budget maar moeten wel democratisch tot stand komen. Er moet voldoende geld vrij worden gemaakt om een wijk- of dorpsambtenaar aan te stellen die zichtbaar is in wijk of dorp.
  • Bewonersinitiatieven verdienen onze aandacht en steun.
  • Wij vergeten de minderheid niet.
  • Meer vertrouwen in onze inwoners, minder controle.
  • Wij willen in de gemeente Woerden een vast participatieteam dat participatietrajecten met inwoners organiseert. Een vast team leidt tot steeds betere resultaten.
  • We ontwikkelen een democratieladder waarin voor iedereen duidelijk is hoe democratische besluitvorming in onze gemeente behoort te verlopen.


Inwoners dienen zich bewust te zijn van hun rol binnen de democratie en dienen in staat te worden gesteld actief deel uit te kunnen maken van de Woerdense gemeenschap.

Vooral binnen een kleine gemeenschap, zoals de gemeente Woerden, kan iedere inwoner invloed hebben. Bijna iedere inwoner kent wel een lid van het college van burgemeester en wethouders of een raadslid. Vaak zijn deze gemakkelijk te vinden. Via deze personen kan de inwoner invloed hebben op het democratisch proces. Zorgen of oplossingsrichtingen kunnen zo gemakkelijk gedeeld worden met de bestuurders van de gemeente. Bij grotere organisaties of de EU is dat al veel moeilijker. De gemeente is daarmee een kleine en goed benaderbare bestuurslaag waarop democratisch invloed uitgeoefend kan worden. Eens in de vier jaar is die invloed van inwoners het grootst en dat is bij de gemeenteraadsverkiezingen. Die zijn op 16 maart 2022. Het is belangrijk dat inwoners dan een goede keuze maken, want hun stem geldt voor vier jaar.

De dienstverlening van de gemeente aan onze inwoners.

De grondgedachte bij alle gemeentelijke medewerkers moet zijn dat de gemeente er is voor de inwoners en ondernemers en niet andersom. Wij zien dit als een kerntaak. De gemeente moet organisatorisch zo ingericht zijn als onze inwoners dat willen. Verbetersuggesties door inwoners moeten dus altijd serieus genomen worden. Er moet een gemakkelijk meldpunt voor inwoners komen, zowel aan de balie in het gemeentehuis als online. Dat meldpunt kan gebruikt worden bij klachten, suggesties, bezwaren en uiteraard ook voor een compliment. De bezwaarschiftencommissie van de gemeente Woerden is momenteel alleen te vinden voor volhardende speurneuzen. Dat moet veel beter.

Wij zijn voorstander van ruime openingstijden van het gemeentehuis en andere gemeentelijke instanties; vriendelijke, vlotte en deskundige omgang met onze inwoners; lage kosten van dienstverlening in een eerlijke en voor iedereen duidelijke prijs kwaliteitverhouding.

Wanneer iets stuk is op straat of in een gemeentelijk gebouw dan moet dat gemakkelijk gemeld en spoedig verholpen kunnen worden. Dat geldt ook voor rommel op straat of een overvolle vuilnisbak. De gemeente is nu na 17.00 uur en in het weekend niet bereikbaar. Dat vinden wij niet zo dienstbaar en dat moet anders.

Wij streven naar een gemeentelijk contactpersoon voor iedere wijk of dorp. Dat zou bijvoorbeeld een BOA kunnen zijn.

Financiën.

Probleem: De gemeente Woerden komt vrijwel jaarlijks geld te kort. Daardoor lopen de schulden op en nemen de reserves af. Onder provinciaal toezichtstelling (Artikel 12) komt steeds dichterbij. De afgelopen vier jaar lagen de ambities onder leiding van CDA, CU/SGP, D66 en Lijst van der Does veel te hoog. Deze vier partijen hadden ieder verschillende (dure) wensenlijstjes die allemaal gehonoreerd moesten worden om tot een coalitie te komen. Dit heeft geleid tot een zeer zorgelijke financiële situatie voor onze gemeente. We behoren tot de financieel zwakste gemeenten van Nederland. Geld wordt te gemakkelijk uitgegeven en er wordt te gemakkelijk van uitgegaan dat een grote investering nu, tot latere besparingen zal leiden. Vaak is dat echter niet het geval.

Oplossing: Het ontwikkelen van een groter financieel bewustzijn. De financiële situatie van de gemeente moet glashelder zijn en van iedere grote investering moet duidelijk zijn welk effect het heeft op de korte en lange termijn begroting. Eerst goed inventariseren wat de financiële stand van zaken is alvorens geld wordt uitgegeven. Een nieuwe bestuursperiode starten we met een verstandige financiële cultuur. Niet meer geld uitgeven dan er beschikbaar is en niet met projecten starten waarvan de begroting nog niet sluitend is. Het verhogen van de lokale belastingen wordt zoveel mogelijk voorkomen.

Dit doen wij door:

  • Grote projecten als de Rembrandtbrug, de stations visie, de oostelijke randweg, etc. worden door de nieuwe gemeenteraad na de gemeenteraadsverkiezingen heroverwogen.
  • Het scholen herbouwplan wordt verlengd van 40 jaar naar 60 jaar zodat alle ca. 30 Woerdense scholen iedere 60 jaar vervangen worden.
  • Geen extra geld te investeren in plannen die als doel hebben om in de gemeente Woerden voor het jaar 2050 klimaatneutraal te zijn.
  • We werken aan een onderhoudsarme wegenstructuur en openbare ruimte waardoor we op de lange termijn geld kunnen besparen.
  • Preventie kan tot besparing in de sociale gemeentezorg leiden. Het is onrealistisch om hierin op korte termijn al grote resultaten te verwachten.
  • Geen ozb of andere lokale belastingverhoging, tenzij…
  • Rioolheffing en waterschapsbelasting worden beter in relatie gebracht met klimaatadaptatie zodat inwoners beter kunnen zien waar hun belastinggeld voor gebruikt wordt.
  • Wij willen dat er in iedere bestuursperiode een substantieel bedrag gereserveerd wordt voor een groot openbaar en blijvend kunstproject in onze gemeente. Daarbij zou over de lange termijn beurtelings de stad Woerden en de omliggende dorpen aan de orde kunnen zijn. Dit project komt in samenspraak tussen inwoners en de Woerdense kunst- en cultuursector tot stand. In de bestuursperiode 2022-2026 willen wij hiervoor een bedrag van € 500.000,– vrij maken.
  • We gaan geen grote projecten opstarten voordat de begroting en financiële positie van de gemeente stabiel en helder zijn. Wij willen uiterlijk eind juni 2022 met de nieuwe gemeenteraad een uitgebreid debat voeren over financiële situatie van de gemeente. Pas na akkoord van de raad kan na de gemeenteraadsverkiezingen begonnen worden met investeringen.
  • Zwembad H2O in Harmelen blijft behouden. Voor zwembad Batenstein wordt als eerste een renovatie- en verduurzamingsscenario onderzocht. Nieuwbouw is voor ons voorlopig nog niet aan de orde.
  • We verlagen de schuldenpositie van de gemeente en vullen de reserves aan. Hierop wordt begroot en hiervoor worden ook financiële meevallers (deels) ingezet.
  • Het verbeteren van de leesbaarheid van de jaarlijkse gemeentebegroting. De gemeentebegroting moet voor raadsleden begrijpelijk zijn maar moet ook begrijpelijk zijn voor onze inwoners, zodat er in ‘de kleine lettertjes’ geen verrassingen kunnen staan.
  • Er komt extra ondersteuning van de raad door financieel specialisten bij de begroting en de financiële tussenrapportages.
  • Na ieder kwartaal ontvangt de gemeenteraad binnen een maand een nauwkeurige financiële tussenrapportage.
  • Het overhevelen van budget naar een volgend jaar wordt fors beperkt. College moet de noodzaak ervan aantonen. Ambtenaren dienen strakker op resultaat te sturen waardoor overhevelen niet nodig is. Het motto moet worden: geen geld overhevelen, tenzij echt niet anders mogelijk.
  • Het college van burgemeester en wethouders informeert de gemeenteraad zo spoedig mogelijk wanneer er intergemeentelijke financiële gegevens zijn gepubliceerd door organisaties als de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), etc. Deze informatie wordt door het college voorzien van een inhoudelijke reactie. Hierdoor weten we telkens hoe we er in Woerden financieel voor staan in verhouding tot andere gemeenten.
  • We creëren financiële ruimte voor individuele raadsfracties om aanvullende vragen/onderzoek te laten doen door de externe accountant.
  • We blijven niet steeds bij de landelijke overheid bedelen om meer geld. We moeten het doen met het geld dat we van de landelijke overheid uit het gemeentefonds ontvangen en van het geld uit lokale belastingen en heffingen. We maken wel gebruik van zo veel mogelijk subsidiemogelijkheden en huren daar eventueel extra expertise voor in.
  • We bereiden ons voor op de herijking van het gemeentefonds waarvan de voortekenen laten zien dat wij voor onze gemeentebegroting vanaf 2023 fors minder geld (€ 3.000.000,–) vanuit het Rijk krijgen. Daarnaast bereiden we ons voor op minder geld vanuit het Rijk vanwege het verminderen van de omvang van de Rijksbegroting waardoor ook de gemeenten minder geld uit de pot krijgen.
  • We investeren in het huidige ambtenarenapparaat door kennis zo lang mogelijk te behouden. Minder inhuur van externe krachten. Door een te hoge doorstroom gaat veel geld en kennis verloren.
  • De gemeente Woerden neemt een ‘inkoper’ in dienst die als taak heeft producten en diensten voor de gemeente Woerden goedkoper in te kopen. Na twee jaar wordt geëvalueerd wat dat voor de gemeente aan besparingen heeft opgeleverd.

Economie.

Probleem: Ondernemers zijn veel binnenstedelijke ondernemerslocaties kwijtgeraakt ten koste van woningbouw. Daar zijn maar weinig nieuwe bedrijventerreinen voor teruggekomen. Geplande nieuwe bouwlocaties komen erg traag tot ontwikkeling. De lokale maakindustrie kampt met een personeelstekort, waardoor veel arbeidsmigranten worden aangenomen. De industrie heeft steeds meer landbouwgrond nodig om te kunnen groeien. Kleine adviesbureaus kunnen moeilijk bedrijfsruimte vinden. Er is veel leegstand van winkelpanden in de binnenstad. Boeren worden steeds meer weggezet als vervuilers en tuinders worstelen met duurzaamheidseisen.

Oplossing: De geplande bedrijfslocaties aan de Voortuin 1, de Putkop en de Van Zwietenweg snel tot ontwikkeling brengen. Samen met ondernemers een visie ontwikkelen over welke bedrijven we binnen onze gemeentegrenzen willen hebben? Kleine adviesbureaus, huisarts, etc. vestigingsmogelijkheden bieden in de leegstaande binnenstadlocaties.

Hoe doen wij dit?

  • Wij versnellen de ontwikkeling van de Voortuin 1, de Putkop en de Van Zwietenweg.
  • We maken een koppeling tussen lokaal onderwijs en de lokale economie. Hierin speelt het MBO een belangrijke rol.
  • De Technohub wordt ondersteund en geholpen verder te ontwikkelen.
  • Samen met ondernemers ontwikkelen we een lange termijnvisie op de economische groei in de gemeente Woerden. Waar ligt de grens?
  • Zowel de binnenstad, de winkelcentra in de wijken en de dorpswinkels willen we goed bereikbaar en aantrekkelijk houden. Dit doen we onder andere door middel van een uitnodigend parkeerbeleid.
  • We willen bestaande bedrijventerreinen revitaliseren en de ontwikkeling van BIZ-zen ondersteunen (BIZ staat voor Bedrijven Investeringszone).
  • Vers voedsel is lokaal voedsel. Wij zijn supporter van regionaal geproduceerd voedsel. De lokale agrarische sector krijgt daar dus een grote rol bij.
  • Boeren blijven belangrijk voor onze regio en wij pesten geen boeren weg. Wij zullen juist samen met boeren onderzoeken hoe we deze sector in onze gemeente in ruime mate kunnen behouden.
  • Ook de glastuinbouw in de Harmelerwaard willen we behouden. Zoektochten naar hoe we deze bedrijfstak kunnen helpen verduurzamen ondersteunen wij. Aansluiting op een lokaal warmtenetwerk zou deze sector voor Woerden kunnen behouden.

Grondbeleid van de gemeente Woerden.

In 2011 is de nota “vaste grond voor beleid” voor het laatste herzien. Die vormt de basis van het grondbeleid zoals dat door de gemeente Woerden wordt gevoerd. Sindsdien zijn de ‘markt’ en de wetgeving veranderd. Gemeenten moeten eerder winstnemingen uit grondexploitaties nemen waardoor het financieel risico wat wordt vergroot. Daarnaast is de nota uit 2011 geschreven in een periode dat gemeenten financieel in de problemen waren gekomen vanwege het speculeren met gronden.

Anno 2022 is er sprake van een verstoorde woningmarkt waarin velen op zoek zijn naar een woning maar waar woningen niet beschikbaar of betaalbaar zijn. Een verstoorde woningmarkt vraagt om een goede marktmeester die bijdraagt aan het normaliseren van de markt. Dat zou hier de gemeente Woerden kunnen zijn. Woerden&Democratie vindt daarom dat de gemeente Woerden een actiever grondbeleid moet gaan voeren dat als doel heeft om meer woningen beschikbaar te maken voor de inwoners van onze gemeente.

Ook maken wij ons zorgen over de toekomst van onze oudere wijken. In veel oude wijken staan koopwoningen waarvan niet bekend is wat de levensduur nog is. De precieze houdbaarheidsdatum van een woning kan uiteenlopen, maar vaak wordt een minimale levensduur van 120 jaar aangehouden. Daarna kan men zich afvragen of de woning nog wel functioneel genoeg is om te behouden.

Zeker met de energietransitie voor de deur en de vraag over hoe we onze woningen in de toekomst gaan verwarmen is de levensduur van woningen een actueel vraagstuk. Woerden&Democratie wil daarom dat in de bestuursperiode 2022-2026 door de gemeenteraad beleid wordt vastgesteld waarin een visie wordt ontwikkeld op de oude wijken en een mogelijke rol van de gemeente daarbij wat betreft grondbeleid. Ook willen wij het debat aangaan over erfpacht waarbij de gemeente eigenaar is van de grond en inwoners en/of bedrijven een vergoeding betalen aan de gemeente voor het gebruik van die grond. In de gemeente Amsterdam vinden onderzoeken plaats om deze erfpachtregelingen te moderniseren.

Daarnaast zullen wij onderzoek faciliteren dat is gerelateerd is aan wonen en (agrarisch) ondernemen op een slappe bodem (zie ook hoofdstuk onderwijs).

Ruimtelijke ontwikkeling en wonen.

Probleem: Veel jonge en oudere inwoners van Woerden zijn op zoek naar een geschikte woning. Sommigen wonen te groot en anderen te klein. Er is veelal een mismatch. Het is onbekend hoeveel mensen in Woerden echt in nood zitten. Daardoor weten we ook niet hoeveel huizen gebouwd moeten worden om de problemen op te lossen. Er wordt uitgegaan van provinciale en landelijke cijfers. Doordat Woerden geen eigen sociale woningbouwvereniging heeft is lokale toewijzing niet mogelijk. Een gebouwd huis (koop of huur) kan zo gemakkelijk ingepikt worden door iemand uit een andere gemeente. Er wordt veel binnenstedelijk gebouwd waardoor goed rekening gehouden moet worden met omwonenden. Wanneer de gemeente omwonenden tegen zich in het harnas jaagt, leidt dat tot ernstig vertragende Raad van State procedures. Het huidige college ziet Woerden te veel als voorstad van Utrecht wat tot megalomane bouwprojecten leidt.

Oplossing: Onderzoeken wat de werkelijke woningbehoefte in Woerden is. Betere participatie met omwonenden bij binnenstedelijk bouwen: niet iets bouwen wat de buurt niet wil. Kleinschalig, passend bij de Woerdense maat. Vooral gericht op jongeren en ouderen. Doorstroming creëren. Iedere Woerdenaar moet binnen onze gemeentegrenzen een woning kunnen vinden.

Hoe doen wij dit?

  • We onderzoeken wat de werkelijke woonbehoefte van Woerden is en gaan dus niet uit van landelijke en provinciale gegevens.
  • Bouwplannen moeten gebaseerd worden op de werkelijke Woerdense vraag, we bouwen niet voor Utrecht en dus ook niet in de Harmelerwaard.
  • Groeien naar meer dan 60.000 inwoners is voor de gemeente Woerden geen doel. We hoeven geen voorstad of buitenwijk van Utrecht te worden.
  • De gemeente Woerden neemt de komende jaren meer regie op de woningmarkt totdat een normaal marktevenwicht hersteld is.
  • We organiseren (indien nodig om een betere balans in de woningmarkt te krijgen) een nieuwe eigen woningcoöperatie met een lokaal, Woerdens gericht toewijzingsbeleid, waarbij bijvoorbeeld iemand al een bepaalde tijd in Woerden moet wonen om voor een woning in aanmerking te kunnen komen.
  • We verhogen de bouwopgave voor sociale huurwoningen tijdelijk naar 25-30%. Hierbij wordt zo veel mogelijk voorrang gegeven aan de huidige inwoners van de gemeente Woerden.
  • We maken de komende jaren de bouw van ongeveer 1000 appartementen in Woerden en omstreken mogelijk, zodat de doorstroom beter wordt en er eengezinswoningen vrijkomen.  Daarbij valt te denken aan  ongeveer 20 kleinschalige laagbouw complexen à 50 appartementen.
  • Bijvoorbeeld 2 in Zegveld, 2 in Kamerik, 4 in Harmelen, 12 in Woerden.
  • Voor jongeren is wonen een luxeproduct geworden. Dat moet stoppen door meer voor deze groep te bouwen.
  • Er moet meer aandacht komen voor wonen voor jongeren en ouderen met een zorgvraag.
  • Dit doen we door meer groepswoningen te creëren voor ouderen. Hierbij valt te denken aan “een Thuishuis” of “Het Ouden Huis”.  Het aantal 75-plussers verdubbelt de komende twintig jaar. Deze mensen hebben vaak zorg- en/of hulpmiddelen nodig. Hun huidige woningen zijn daar niet altijd geschikt voor.
  • We beperken hoogbouw. Het stationsgebied moet geen Manhattan worden.
  • We zullen alleen meewerken aan bouwen in het groen rond de dorpen als er binnen de dorpskern geen bouwmogelijkheden meer zijn. En áls er al in de groene randen rond de dorpen gebouwd gaat worden, dan alleen voor de eigen inwoners.
  • We creëren voldoende parkeerplaatsen voor auto’s. Mocht het zo zijn dat er in de toekomst minder mensen een auto bezitten dan kan de vrijgekomen parkeerruimte anders benut worden, bijvoorbeeld voor meer groen.
  • Geluids- en stankoverlast wordt bestreden. We zien dat nieuwe warmte- en energievormen als warmtepompen, hout- en pellet kachels en windmolens het woonplezier van mensen verpesten. We willen niet dat mensen elkaar overlast bezorgen. Dat geldt ook voor houtstook.
  • Met ondernemers gaan wij zoeken naar manieren waarop we lokale economische groei en oplossingen voor ruimtegebrek samen kunnen laten gaan. Hierbij zoeken we naar dubbelfuncties. We willen meer ruimte geven voor bewoning op industrieterreinen.
  • We passen de woonverordening aan die automatisch de voorrangspositie van statushouders bij de toewijzing van een sociale huurwoning regelt. Hiermee komt de voorrangspositie voor deze groep mensen te vervallen. Bij een taakstelling van het rijk voor statushouders zorgen wij vanzelfsprekend wel voor goede tijdelijke huisvesting.
  • We plaatsen 20 noodwoningen op daartoe aangewezen locaties, desnoods grote stacaravans, voor de urgente gevallen, zodat die niet meer de gewone huizen opslokken en de andere wachtenden verdringen. Vanuit deze wachtkamer gaan we allemaal eerlijk de woningmarkt op.
  • We bouwen zo veel mogelijk binnenstedelijk en binnen de dorpskernen. Daarbij zou er een klein beetje hoger gebouwd mogen worden dan in het verleden gebruikelijk was (maar niet veel hoger). Daarbij bouwen we niet ten koste van het groen binnen de stad en de dorpen. Pas als de binnenstedelijke bouwruimte benut is kijken we naar bouwen buiten de stad en de kernen.
  • Wij zijn van mening dat een vrije markt een goede marktmeester nodig heeft die bij excessen bijstuurt. Dat zou wat ons betreft hier de gemeente Woerden moeten zijn. Een grotere rol dus voor de gemeente in het sturen op vraag en aanbod.
  • De bouwleges moeten in Woerden omlaag. Woerden staat in 2021 op plaats 4 in het lijstje van gemeenten met de hoogste bouwleges.

Renovatie en onderhoud van de openbare ruimte.

Probleem: Het onderhouden van de openbare ruimte is heel erg duur. Dat komt voor een belangrijk deel door de slappe bodem waarop onze gemeente ligt. Alles verzakt. Dicht tegen de Oude Rijn ligt onder de grond een dikke stevige kleilaag, daar zakken we minder maar hoe verder we van de Rijn afgaan des te slapper de bodem is. In De Meije verzakt de bodem ongeveer 22 millimeter per jaar. Er is berekend dat er jaarlijks in de gemeente 20 miljoen euro nodig is voor het buitenonderhoud. In de afgelopen jaren is het beschikbare bedrag gedaald naar 12 miljoen. Daarmee ontstaat veel achterstallig onderhoud, wat de gemeente uiteindelijk in de financiële problemen brengt. We zien op dit moment veel verzakte wegen en stoepen en ander achterstallig onderhoud. Op dit moment vervangt de gemeente Woerden alleen maar als de veiligheid in het geding is. Dat is de minimale wettelijke plicht. Dat moet anders!

Oplossing: Regelmatig onderhoud voorkomt vroegtijdige vervanging. We zullen een minder onderhoudsgevoelige infrastructuur moeten aanleggen. Dat betekent helaas veel staal en beton. We moeten niet onnodig vervangen wat nog goed is. De Polanertunnel blijft dus gewoon behouden. We moeten terughoudend zijn met het aanleggen van nieuwe infrastructuur. Als we dat toch doen zullen we financiële voorzieningen moeten treffen voor het onderhoud ervan. Wij willen stoppen met de verloedering van Woerden en meer geld investeren in het onderhoud van de buitenruimte. We willen een nette gemeente zijn, waarin we het samen gezellig, heel en schoon houden. Daar hoeven we geen prijzen mee te winnen, maar het moet wel in orde zijn.

Hoe doen wij dit?

  • Achterstanden lossen we op voordat we aan nieuwe projecten beginnen (o.a. het ophogen van de Molenwijk in Harmelen). Er is in de openbare ruimte te veel bezuinigd in de afgelopen vier jaar.
  • Bij recentelijk opgeleverde werken die niet aan de wensen van omwonenden voldoen gaan wij die met grote spoed eerst naar wens van omwonenden afronden, voordat aan iets nieuws wordt begonnen (o.a. Hollandbaan, Boerendijk, Oostdam).
  • Wat ons betreft: minder maaien meer wilde natuur. Op plekken waar hoge bermen tot gevaarlijke verkeerssituaties kunnen leiden houden we de begroeiing uiteraard wel kort en overzichtelijk.
  • We gaan actief zoeken naar mogelijkheden om de rivierkreeftenplaag, die een bedreiging vormt voor onze oevers, dijken en inheemse diersoorten, op een milieuvriendelijke manier aan te pakken.
  • Wegen, fietspaden en wandelpaden moeten op orde zijn. De gemeente is goed toegankelijk voor mensen met een beperking. De fiets wordt een steeds belangrijker vervoersmiddel voor korte afstanden. Er moeten dus goede en veilige fietspaden komen, die verzakken ook minder snel dan autowegen.
  • We heroverwegen de Rembrandtbrug. Deze is heel erg duur (€ 26.000.000,–) en het is maar de vraag of deze met de vernieuwde Boerendijk, Hoge Rijndijk en de vernieuwde Hollandbaan nog wel nodig is. We nemen liever aanvullende maatregelen op die drie wegen.
  • We starten geen nieuwe grote infrastructurele werken voordat de huidige basis op orde is.
  • Geen afsluiting van de Polanertunnel. Deze tunnel is nog goed en er wordt veel gebruik van gemaakt.
  • De consequenties van de bouwplannen in Snellerpoort op het verkeer in Woerden-Oost (Steinhagenseweg) moeten beter in kaart gebracht worden. Als daar door de extra bebouwing extra verkeersdrukte ontstaat, zal de aanleg van een Oostelijke randweg overwogen moeten worden. Deze weg zal voor een groot deel gefinancierd en onderhouden moeten worden uit de opbrengsten van de bouwplannen van Snellerpoort.
  • De fietser is in de gemeente Woerden te vaak slachtoffer van een verkeersongeluk. Wij willen investeren in veiligheid met name voor de fietser. Vooral op routes naar scholen.
  • We stoppen met het verder afbouwen van het aantal parkeerplaatsen voor auto’s in de gemeente Woerden en stappen af van de autoluwe plannen voor de binnenstad. De auto blijft voor velen een belangrijk een belangrijk vervoermiddel en daarvoor moet dus voldoende parkeergelegenheid komen. Mocht in de toekomst blijken dat het autogebruik toch afneemt dan kunnen vrijgekomen parkeerplaatsen altijd nog anders gebruikt worden (bebouwing, plantsoen of kinderspeelplaats). Bestaande vergunninghouders moeten hiervoor echter niet meer worden weggepest. Parkeren bij winkels moet zo goedkoop mogelijk en het liefst gratis.
  • Wij willen meer prullenbakken in de openbare ruimte die ook regelmatig geleegd worden. Hondenpoep op straat wordt zwaar bestreden. Het afvalbeleid van de gemeente Woerden is te duur. We nemen maatregelen om dit goedkoper te maken zonder al te grote veranderingen in het beleid. In buurten waar eerst ondergronds afval werd ingezameld en nu kliko’s staan, gaan we de bewoners helpen om het afval netjes en gebruiksvriendelijk te verzamelen en af te voeren.
  • We doen niet mee aan wedstrijden als de aantrekkelijkste binnenstad van Nederland, de groenste Groene Hartgemeente of fietsstad van Nederland. De hele gemeente Woerden moet er naar onze mening gewoon netjes, veilig en groen uitzien, niet alleen de binnenstad. Dit maakt onze gemeente ook tot een plek waar bezoekers naar toe komen om te recreëren. Met leuke activiteiten en evenementen die opgezet worden door ondernemers en bewoners maken we Woerden samen gezellig.

Woerden, een groene gemeente: onze visie op groen.

Woerden&Democratie heeft de afgelopen periode een doorslaggevende rol gehad in het behouden van de monumentale kastanjebomen aan het Exercitieterrein in Woerden. Wij houden van het groen en de bomen. Wij willen dat de achterstanden in het onderhoud worden ingelopen en dat onze stad en de omliggende dorpen er weer netjes en veilig bij komen te liggen. Wij willen meer groen in de wijken en buurten: meer bomen, maar ook groenbeplanting aan gevels en op daken.

We willen minder bermen maaien maar daar waar hoge bermen tot gevaarlijke verkeerssituaties leidt houden we het kort. Het maaisel laten we liggen wat dat vormt weer een belangrijke voedingsbodem, ook o.a. voor insecten en vogels. De bloemrijke bermen houden we dus in stand en vergroten we het liefst.

De gemeente Woerden heeft zo’n 30.000 bomen en dat aantal willen we behouden. Er heeft de laatste jaren veel kaalslag plaatsgevonden voor de aanleg van nieuwe wegen. Dat moet stoppen. In het kader van de klimaatverandering is er voor de CO2- en wateropslag vraag naar meer bos. W&D is voorstander van meer bos in Woerden. Dat moet dan wel zo aangelegd worden dat de kosten van het onderhoud van dat bos laag blijven. Het mag best wat natuurlijk en wild maar moet wel veilig zijn voor bezoekers.

Wij zijn zeer terughoudend tegenover het opofferen van groen voor woningbouw en bedrijventerreinen. Wij staan alleen beperkte woningbouw toe aan de randen van onze dorpen als dat echt nodig is voor de eigen bevolking.

Het groen in onze gemeente moet zo ingericht worden dat het ook als tijdelijke waterberging kan dienen bij grote regenval ten gevolge van klimaatverandering. Ook heeft het groen een groot belang in het bieden van koelteplekken in tijden van grote warmte en droogte.

We willen dat er in de gemeente Woerden een nieuw groenstructuurplan komt dat samen met de lokale natuurorganisaties en dorps- en wijkplatforms wordt opgesteld.

Gezonde leefomgeving

Een gezonde leefomgeving is belangrijk voor een goed leven. Voor Woerden wil W&D meer mogelijkheden om te sporten en te recreëren, meer groen, meer biodiversiteit, meer schone lucht, minder overlast van fijnstof en het tegengaan van geluidsoverlast door de A12.

Er wordt begonnen met de aanleg van een klimaatwal vanaf Veldwijk op het grondgebied van Woerden, aan de Noordzijde van de A12. Deze wordt aan de snelwegzijde bekleed met zonnepanelen en een 25-30 meter brede groene strook aan de zijde van de bebouwde kom. Zo creëren we een duurzaam groen bos met o.a. bestuivende planten en volop mogelijkheden voor sport en recreatie.

Dit kan zorgen voor:

  • Klimaatcompensatie voor CO2-uitstoot;
  • Reductie van geluidsoverlast en fijnstof door de A12;
  • Meer groen en recreatie, sport en vertier (paardenpaadje, mountainbike-circuit, wandel- en fietspaden, bevordering van beweging en gezondheid);
  • Teniet doen van de waardedaling van huizen in de buurt van snelwegen;
  • Schone duurzame energievoorziening uit de zonnepanelen, voor Woerdense huishoudens;
  • Een beter uitzicht;
  • Toename van het aantal bomen en een broedplaats voor vogels, verbetering van de biodiversiteit, meer kans voor insecten die noodzakelijk zijn voor verstuiving t.b.v. onze voedselvoorziening.
  • Tussen de nieuwe klimaatwal en de huidige bebouwing komt geen nieuwe bebouwing. Deze ruimte houden we groen en natuurlijk.

Prettig wonen in de gemeente Woerden: Voorzieningen.

De stad Woerden moet wat ons betreft een regiofunctie blijven behouden. Het verdwijnen  van het Hofpoort Ziekenhuis en het onoverzichtelijke parkeerbeleid in de binnenstad van Woerden hebben hieraan de laatste jaren flink afbreuk gedaan. Wij willen dat in de dorpen een aantal basisvoorzieningen goed geregeld zijn: voldoende winkels (waaronder een supermarkt), horeca, dorpshuis of andere ontmoetingsplek, sportfaciliteiten, openbaar vervoer, medische-, culturele- en recreatieve voorzieningen, scholen en een rijk kerkelijk- en verenigingsleven. Veel jongeren hebben het moeilijk. Investeren in voorzieningen voor deze groep past in een goed preventief jeugdbeleid. Daarnaast moet er een gezonde en veilige leefomgeving zijn met frisse lucht, geen geluidsoverlast en patrouillerende politie en BOA’s. Mensen willen zolang mogelijk zelfstandig wonen maar wanneer ze ouder worden willen ze toch vaak in samenlevingsverbanden wonen waar ondersteuning voor handen is.

Voorzieningen in de stad Woerden

Als de stad Woerden een regiofunctie heeft, dan moet het voor de bewoners van die regio wel goed bereikbaar blijven, anders hebben zij niets aan de voorzieningen. Goede veilige wegen en fietspaden van de dorpen naar de stad zijn essentieel, vooral ook voor kinderen die naar de middelbare school gaan. Auto’s, fietsen en scooters moeten goed en gemakkelijk geparkeerd kunnen worden. In het geval van auto’s tegen een zo laag mogelijk tarief en het liefst gratis. Als regionale voorzieningen in de stad Woerden zien wij o.a. een ruim winkelaanbod, veel verschillende horeca, medische voorzieningen (waaronder een klein streekziekenhuis), diverse middelbare scholen op verschillende niveaus en technisch middelbaar beroepsonderwijs, een goed bereikbaar openbaar vervoer knooppunt (met o.a. een efficiënt treinstation), culturele voorzieningen (waaronder een theater, musea, kunstcentra en een bioscoop), een ruim aanbod aan sportfaciliteiten (waaronder een regionaal zwembad)  en een grote bibliotheek.

Recreatie voor de inwoners in de gemeente Woerden

Recreatie is een breed begrip en gebeurt het hele jaar door. De gemeente speelt hierbij een belangrijke rol. Inwoners dienen het hele jaar door de mogelijkheid te hebben te recreëren in de openbare ruimte. Naast een lidmaatschap bij een (sport)vereniging moet men elkaar in de openbare ruimte kunnen ontmoeten. Het wijkpark Molenvliet, Cattenbroekerstrand, Westdampark en andere plaatsen worden in de zomermaanden goed gebruikt door recreanten.

Gebleken is echter dat het onderhoud, de toestroom en het toezicht vaak onvoldoende zijn: vooral de toestroom van recreanten op niet aangewezen recreatiegebieden leidt tot veel onvrede bij inwoners. Dit moet anders! Al jaren wordt hier weinig tot niets aan gedaan en ervaren omwonenden veel overlast. Door recreatiegebieden aan te wijzen en deze aan te laten sluiten op de behoeften van de recreanten wordt voorkomen dat er een wildgroei aan recreatieplekken ontstaat.

Wij zijn voorstander van het faciliteren van recreatiemogelijkheden in de gemeente Woerden. Met bijna 55.000 inwoners is het onbegrijpelijk dat de recreatiemogelijkheden beperkt zijn. Woerden moet leuk blijven en de gemeente dient dit als prioriteit te zien. De verbinding tussen recreatie, natuur en sport is hierin belangrijk. De inrichting van een recreatiemogelijkheid dient representatief te zijn voor de desbetreffende wijk/dorp.

Recreatie en evenementen dienen evenredig over de gehele gemeente verdeeld te worden zodat veel inwoners er van kunnen genieten en het niet telkens dezelfde inwoners zijn die overlast ervaren.

Corona mag de pret niet (meer) drukken

Door de coronapandemie waren veel dingen de laatste jaren niet toegestaan. Ondanks dat iedereen de schouders er onder heeft gezet en er het beste van heeft proberen te maken, heeft corona ons leven negatief beïnvloed. Maar we moeten verder en dat willen we ook! De gezellige Woerdense sfeer moet terugkomen en we hebben na al die stilstand iets in te halen. We willen de horeca en organisatoren van evenementen de komende jaren meer ruimte geven om nieuwe initiatieven te ontplooien, wat hen ook in staat stelt verloren inkomsten te compenseren. De grauwe sluier moet van onze gemeente af en Woerden moet weer gaan bruisen. Hierin zien we ook een belangrijke rol voor de cultuursector. We willen meer ruimte en geld geven voor terras- en evenementenvergunningen.

Onderwijs en Sport.

Probleem: In 2018 heeft de gemeenteraad besloten ieder schoolgebouw na 40 jaar te vervangen. Bij het eerste de beste project liepen de financiën al uit de pas waardoor deze ambitie heel erg duur wordt en onhoudbaar is. De sportaccommodaties in Woerden zijn goed en dienen op dat niveau te blijven. Veiligheid is daarbij een belangrijk thema (bijvoorbeeld de kruising op de wielerbaan). Alle kinderen moeten een veilige weg naar school kunnen volgen. Het bestuur van het Batensteinbad heeft aangegeven dat het zwembad begint te verouderen en dat hier iets aan moet worden gedaan in de bestuursperiode 2022-2026. In de lange termijn gemeentebegroting is hiervoor geen geld gereserveerd.

Oplossing: De vervangingstermijn van scholen moet verhoogd worden naar 60 jaar. Er zal een inventarisatie moeten worden gemaakt van de korte termijn gevolgen hiervan. Scholen die daardoor in de problemen komen moeten geholpen worden. Handhaven van het kwaliteitsniveau van onze sportaccommodaties en een eerlijke kostenverdeling. Zwembad H2O in Harmelen blijft behouden. Voor zwembad Batenstein wordt als eerste een renovatie- en verduurzamingsscenario onderzocht. Nieuwbouw is voor ons voorlopig nog niet aan de orde.

Hoe doen wij dit? 

  • Wij laten bij de herbouw onderhuisvesting de vervangingscyclus van 40 jaar los te laten en verlengen die naar 60 jaar. Scholen die daardoor in de problemen komen worden ondersteund.
  • We versterken het MBO, gericht op het Woerdense bedrijfsleven. Woerden wordt als het aan ons ligt een MBO gemeente. We geven ondersteuning aan de Technohub.
  • We realiseren praktijkleerplekken voor hoger technisch onderwijs, vergelijkbaar met het Veenweide Innovatie Centrum (VIC) in Zegveld. Hier kunnen uitgebreidere onderzoeken en praktijkstudies worden gedaan o.a. gerelateerd aan duurzaamheid, energieopwekking en het wonen in gebieden met een slappe bodem.
  • Het onderwijs gaat over het eigen curriculum maar de gemeente kan middelen aanbieden om de lokale cultuur en historie onder de aandacht te brengen. Dat zullen wij bij alle schooltypen doen.
  • De gemeenteraad zorgt bij de benoeming van nieuwe schoolbestuurders dat deze bestuurders toezien op een veilig politiek klimaat op school, waarbij kinderen hun toekomst vrolijk tegemoet kunnen blijven zien.
  • Veiligheid op, rond en op weg naar scholen moet verbeteren, met name met betrekking tot fietspaden.
  • Goede sportfaciliteiten in Woerden willen we behouden.
  • De kosten voor het onderhoud en gebruik van de sportfaciliteiten binnen onze gemeente blijven gelijk en dienen eerlijk verdeeld te worden. De kosten voor binnen- en buitensport stijgen de komende vier jaar niet meer dan het inflatiecijfer.
  • We willen beide zwembaden in de gemeente Woerden behouden en zetten in op renovatie en verduurzaming in plaats van nieuwbouw.

Onze visie op verkeer.

In 2017 is er door de gemeenteraad, na intensieve samenwerking met een werkgroep van inwoners en ondernemers, een verkeersvisie aangenomen. Aan die visie houden wij in hoofdlijnen vast. Die visie kent 11 hoofdthema’s, te weten: hulpdiensten, voetgangers, fietsers, landbouwverkeer, openbaar vervoer, autoverkeer in het centrum, autoverkeer in de gemeente, autoverkeer langs de gemeente, parkeren, geluid en luchtkwaliteit.

Dit willen wij realiseren:

  • Hulpdiensten moeten snel bij een incident kunnen komen om zo hun opkomsttijden te kunnen halen.
  • Stoepen zijn goed begaanbaar en veilig, ook voor mindervaliden.
  • We beginnen met het maken van een hoofdinfrastructuur van voor iedereen goed begaanbare voetpaden.
  • Fietsmobiliteit neemt steeds meer toe. Afstanden tot 15 kilometer zullen steeds vaker en door steeds meer mensen met de (elektrische) fiets worden gedaan. Daarvoor moet een goede fietsinfrastructuur komen. De fietser is kwetsbaar en moet daarom worden beschermd tegen gemotoriseerd verkeer. Sommige fietsers moeten zich zelf beter aan de regels houden.
  • Woerden blijft een landbouwgemeente en daar hoort landbouwverkeer bij. Dat verkeer krijgt de ruimte maar moet zich ook realiseren dat ze een gevaar voor anderen kunnen vormen. Wij zien dus graag conservatief rijgedrag op de tractor.
  • Alle delen van de gemeente moeten goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De stad Woerden kan alleen een regiofunctie hebben als het vanuit die regio ook goed te bereiken is. Vanuit de stad moet via de trein de rest van Nederland ook goed te bereizen zijn.
  • Het centrum van Woerden moet goed met de auto te bereiken zijn. Ook moet er voldoende parkeergelegenheid zijn, goedkoop en het liefst gratis.
  • Geluidsoverlast door verkeer wordt in onze gemeente zo veel mogelijk beperkt. Dat geldt ook voor de geluidsoverlast van de rijks snelweg en het luchtverkeer.
  • Autoverkeer verplaatst zich binnen Woerden zo veel mogelijk via hoofdwegen met gescheiden fietspaden. Deze wegen worden zo ingericht dat door de politie de maximum snelheid goed te handhaven is. Er wordt gezorgd voor voldoende parkeerplaatsen in wijken, buurten en bij winkelgebieden zodat er voor alle automobilisten voldoende parkeergelegenheid is. Binnen woonwijken wordt zoveel mogelijk gestreefd naar een maximum snelheid van 30 km/u.
  • Autoverkeer dat vanuit de stad en de dorpen naar elders gaat verplaatst zich via de kortste weg naar randwegen, waar ook verkeer dat langs Woerden gaat zich over verplaatst. Bestaande wegen worden goed onderhouden. Voorafgaand aan het aanleggen van nieuwe wegen moeten nut en noodzaak overtuigend bewezen worden een dient een goede kostenafweging te worden gemaakt.
  • Wij leggen geen Rembrandtbrug of Oostelijke randweg aan. Voorbereidingen hiertoe stoppen wij. Wij gaan eerst evalueren wat de effecten zijn van de aanpassingen in het traject Boerendijk/Hoge Rijndijk/Hollandbaan en het verleggen van de Steinhagenseweg.
  • Er zijn theorieën die stellen dat in de toekomst steeds minder mensen een eigen auto zullen bezitten. De gemeente Woerden moet de ontwikkeling van het eigen auto bezit monitoren maar niet sturen. Pas als er daadwerkelijk minder auto’s komen kan het aantal parkeerplaatsen worden afgebouwd. Parkeren wordt goedkoop of indien mogelijk helemaal gratis.
  • Om de twee jaar moet de gemeenteraad en de inwoners van Woerden door het college van burgemeester en wethouders geïnformeerd worden over de luchtkwaliteit binnen de gemeente Woerden. Private meetstations van inwoners en ondernemers kunnen gebruikt worden in een lokaal meetnetwerk. Dat gaan we inventariseren.

Veiligheid.

Het bevorderen van de veiligheid is wat ons betreft een kerntaak van de gemeente Woerden.. Het allereerste wat de gemeente kan doen is veilige omstandigheden creëren: preventie dus. We doen dit met veilige fietspaden, veilige stoepen en voldoende verlichting. Te vaak hebben we de laatste jaren gezien dat bij wegwerkzaamheden of veranderde verkeerssituaties de veiligheid niet kon worden gegarandeerd. Zo werd binnen een week nadat de voorrangsregeling op de Voltaweg in Woerden was veranderd een fietser aangereden. Een omleiding vanwege wegwerkzaamheden aan de Boerendijk resulteerde in een gevaarlijke nieuwe verkeerssituatie op de kruising Hoge Rijndijk-Lindenlaan. Hier kwam een fietser om het leven. Ook bij de werkzaamheden aan de Oostdam en de gewijzigde verkeerssituatie aan de Zandwijksingel waren zeer veel gevaarlijke verkeerssituaties te zien. Dat moet echt beter.

Wat ons betreft moeten allereerst gevaarlijke situaties worden voorkomen. Mochten deze toch ontstaan, dan moeten  zo snel mogelijk maatregelen worden getroffen, bijvoorbeeld wanneer er illegale activiteiten plaatsvinden. Camera-inzet en extra politie moeten dan snel mogelijk zijn om de illegale activiteiten te stoppen.

Het is belangrijk dat onveilige situaties snel worden aangepakt. Inwoners moeten dit op een eenvoudige manier kunnen melden. Het meldingssysteem openbare ruimte (MOR) biedt nu deze mogelijkheid, maar het duurt te lang voordat de gemeente in actie komt. Verder zouden wij graag in iedere wijk of dorp vaker een BOA zien die ook een aanspreekpunt of een vraagbaak vormt voor inwoners en ondernemers. Bij deze persoon kan ook een melding gedaan worden van gevaarlijk liggende stoeptegels, een gevaarlijk hangende boomtak of  overlast van groepen die rondhangen.

Milieu, Duurzaamheid en Klimaatverandering.

Probleem: Te lang zijn schadelijke stoffen in het milieu gedumpt waardoor we deze giftige stoffen op steeds meer plaatsen terugvinden. Het opwarmen van de aarde en het uitputten van de fossiele brandstoffen dwingen ons tot het zoeken naar energie- en warmtealternatieven.

Oplossing: Minder afval produceren en het afval beter te hergebruiken of verwerken. In de gemeente Woerden streven naar een gezond leefklimaat voor plant, boom, mens en dier. Mensen stimuleren en helpen minder energie te verbruiken. Maximaal inzetten op het opwekken van energie door middel van zonnepanelen. In de gemeente Woerden uitsluitend windmolens te plaatsen op locaties waar de afstand tot de dichtstbijzijnde bebouwing minimaal tien maal de tiphoogte van de windmolen is. Mensen helpen, maar lokaal niet dwingen om te verduurzamen.

Woerden&Democratie is tegen duurzaamheidsdwang. De energietransitie moet geleidelijk gaan en inwoners en ondernemers moeten voldoende tijd hebben om zich aan te kunnen passen aan het nieuwe energieaanbod. De nieuwe Omgevingswet biedt aan gemeenten ruimte om gebouweigenaren te verplichten om zonnepanelen op hun daken te leggen. W&D zal dergelijke dwang niet ondersteunen.

Wij verbeteren het milieu en dragen bij aan verduurzaming door:

  • Inwoners bewust te maken van hun invloed op hun omgeving.
  • Afval goed te blijven scheiden en te laten onderzoeken of mensen dat het beste thuis, of met behulp van de winkelier of door de afvalverwerker kunnen laten doen.
  • De milieu straat aantrekkelijker te maken voor inwoners om spullen te brengen. Het liefst gratis.
  • Kleine milieu straten in de dorpen te realiseren zodat mensen niet vanuit Harmelen, Kamerik en Zegveld met volle aanhangwagens door de gehele gemeente hoeven te rijden.
  • Meer prullenbakken in de openbare ruimte plaatsen en die ook vaker te legen.
  • Geen duurzaamheidsdwang, wel ondersteuning van onze inwoners met persoonlijke duurzaamheidsambities.
  • Kernenergie zien wij als een belangrijke basisenergievoorziening. Nu de rijksoverheid heeft besloten om naast de bestaande kerncentrale nog twee nieuwe kerncentrales aan te leggen dient de Regionale Energie Strategie (RES) herzien te worden. Dat betekent geen megawindturbines en grote zonneweiden in de gemeente Woerden.
  • Ruim baan te geven voor zonnepanelen op bestaande bebouwing en stille windwokkels voor particulieren toe te staan.
  • Fors inzetten op klimaatadaptatie (aanpassing).
  • Geen lokale klimaatambities boven op landelijke ambities. Dus stoppen met klimaatneutraal Woerden in 2030.
  • Wanneer er geen geld uit Den Haag komt voor het verduurzamen van de gemeente Woerden, dan kunnen wij als gemeente niet klimaatneutraal zijn in 2050.
  • Als er wel duurzaamheidssubsidies vanuit de rijksoverheid beschikbaar komen dan blijven die voor alle Woerdenaren beschikbaar, onafhankelijk van inkomen.
  • De CO2-opname te stimuleren door een groene gemeente te blijven en daarvoor als gemeente in de openbare ruimte extra bomen en struiken te plaatsen. We stimuleren inwoners en bedrijven om dat op eigen terrein ook te doen.
  • De rol van aardwarmte te onderzoeken. Aardwarmte of een warmtenet zou een rol kunnen vormen in het behouden van het kassengebied in de Harmelerwaard.
  • Vrijwel al het gemeentelijk vastgoed is al verduurzaamd, dus daar hoeft de komende jaren niet aanvullend in geïnvesteerd te worden.

Klimaatadaptatie.

De aarde warmt heel erg langzaam een beetje op. Daar gaan wij in de gemeente Woerden ook steeds meer van merken. Het betekent dat het weer grilliger kan gaan worden met grote temperatuurverschillen en veel neerslag in korte tijd. Doordat onze gemeente iets onder zeeniveau ligt kan het water bij hevige regenval niet altijd snel weg, met overstromingen tot gevolg. Daar moeten we ons op aanpassen.

Wij zijn daarom voor investeringen die passen bij klimaatadaptatie. We nemen maatregelen om beter om te kunnen gaan met periodes van zware regenval afgewisseld met periodes van langdurige droogte. Er wordt meer geïnvesteerd in betere riolering voor het afvoeren van regenwater en we creëren gebieden waar water kan worden opgevangen en bewaard. We koesteren oude en grote bomen. Naast dat ze er mooi uitzien houden ze water vast en geven ze verkoeling in de zomer.

Dit doen wij door:

  • We investeren in een betere en ruimere riolering om regenwater snel af te kunnen voeren.
  • We  creëren  wateropvang in de wijken en buiten de bebouwde kom. We maken dieper gelegen delen waar het water naar toe kan stromen als de wegen vollopen.
  • We creëren een natuurlijke waterafvloeiing creëren via de Oude Rijn. Meer regenwater kan zo direct de Rijn instromen.
  • Er komen meer verkoelingsplekken in de gemeente.

Het Sociaal Domein.
Maatschappelijke ondersteuning van mensen die het zelfstandig even niet helemaal redden.

Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk van de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de jeugdwet (jeugdhulp) en de Participatiewet (het begeleiden van mensen die moeilijk zelf werk kunnen vinden). De WMO en de Jeugdwet worden in de gemeente Woerden rechtstreeks in opdracht van de gemeenteraad uitgevoerd door WoerdenWijzer. De Participatiewet wordt in Woerden uitgevoerd door Ferm Werk. Dit is geregeld middels een gemeenschappelijke regeling, een samenwerkingsverband van de gemeenten Woerden, Bodegraven-Reeuwijk, Montfoort en Oudewater. Het dagelijks bestuur van Ferm Werk wordt gevormd door een wethouder van ieder van de vier deelnemende gemeenten. De gemeenteraad van Woerden heeft daarmee geen rechtstreekse aansturing en controle over Ferm Werk. De laatste jaren levert Ferm Werk steevast te laat jaarcijfers en begrotingen in bij de gemeenteraad van Woerden waardoor de controle en sturing door de gemeenteraad ernstig beperkt wordt.

Probleem: Het is onduidelijk hoe effectief het beleid van de gemeente is in relatie tot het geld dat er naar dit domein toe gaat. Met een omvang van ruim 44 miljoen vormt het Sociaal Domein ongeveer een derde deel van de gemeentebegroting. De kosten stijgen sinds 2015 (39 miljoen) jaarlijks fors met tekorten op het budget tot gevolg. Het college van burgemeester en wethouders is begin 2018 een aantal nieuwe initiatieven gestart en houdt sindsdien de raad voor dat het nog te vroeg is om daarvan de resultaten te kunnen presenteren. De gemeenteraad is de afgelopen vier jaar onvoldoende in staat gesteld om de effectiviteit van het beleid te kunnen controleren. Het Sociaal Domein is daarmee een black box. De gemeenteraad van Woerden heeft geen directe sturing en controle op de uitvoering van de Participatiewet door Ferm Werk. Jeugdinstellingen zoals Veilig Thuis en Samen Veilig leveren dure zorg, die de gemeente moet betalen. Regelmatig staan deze organisaties slecht in het nieuws. De kwaliteit van hun zorg moet verbeteren en de gemeente moet daar een prioriteit van maken.

Oplossing: Resultaten en kosten binnen het Sociaal Domein beter inzichtelijk maken voor gebruikers en de gemeenteraad. Waarschijnlijk kunnen betere resultaten behaald worden (vooral bij jeugdzorg en Participatiewet) tegen lagere kosten. Het uittreden uit de Gemeenschappelijke Regeling (GR) Ferm Werk waardoor de gemeenteraad een meer directe sturing heeft op de financiën en resultaten van de uitvoering van de Participatiewet. Meer maatwerk per gemeente maakt dat inwoners die onder deze wet vallen betere resultaten behalen en dus gelukkiger worden.

Hoe doen wij dit?

  • Woerden&Democratie is een politieke partij voor mensen.
  • Samen met inwoners, de gemeentelijke organisatie en dienstverleners binnen het Sociaal Domein gaan wij zoeken naar mogelijkheden om het Sociaal Domein te verbeteren en efficiënter te maken.
  • Op zo kort mogelijke termijn maken we voor inwoners en de gemeenteraad inzichtelijk wat wel en niet goed gaat binnen het Woerdense Sociaal Domein.
  • We zorgen goed voor onze kwetsbaren maar wijzen hen ook op hun verantwoordelijkheid om zelf actief deel te nemen aan de maatschappij, ook in economische zin.
  • We zetten meer in op algemene zorgvoorzieningen waarbij wel snel kan worden doorgeschakeld naar specialistische maatwerkvoorzieningen.
  • Noodhulp (bijv. als gevolg van psychische klachten en huiselijk geweld) moet altijd snel beschikbaar zijn.
  • Er komt een strakkere controle van de gemeente op de resultaten en inspanningen van jeugdorganisaties Veilig Thuis en Samen Veilig.
  • Gezinnen waarin de regie even ontbreekt worden zo snel mogelijk ondersteund door de gemeente met als doel om de organisatie weer zo snel mogelijk volledig in handen te geven van het gezin.
  • Rendementsclausules worden opgenomen in contracten met zorgverleners, waarin maximaal 5% van de kosten besteed mogen worden aan overhead.
  • Mantelzorgers en vrijwilligers binnen het Sociaal Domein verdienen en krijgen ondersteuning.
  • Wij sporen de gemeente continue aan op betere samenwerking tussen zorg, welzijn, school, arbeidsmarkt, justitie en politie.
  • Psychische klachten bij jongeren nemen we serieus en de bestrijding ervan wordt als prioriteit binnen het Sociaal Domein benoemd in de nieuwe bestuursperiode 2022-2026. Ook komt er aandacht voor het preventieve traject.
  • Er komt extra aandacht voor jeugd die vanwege de leeftijd, van de jeugdwet naar de WMO “verhuist”.
  • We bezuinigen niet op het Sociaal Domein maar proberen wel door efficiëntie kosten te besparen. Deze kosten worden niet geherinvesteerd binnen het Sociaal Domein maar worden gebruikt om de financiële positie van de gemeente te verbeteren.
  • Extra geld dat wij de komende jaren van het Rijk krijgen besteden wij ook daadwerkelijk aan het Sociaal Domein en bijvoorbeeld niet aan lantaarnpalen of beleidsmedewerkers.
  • De hervormingstaak die komt bij het extra geld van het Rijk voor de jeugdzorg moet goed tot uitvoering worden gebracht.
  • Huishoudelijke hulp dient beschikbaar te blijven voor Woerdenaren die hun huis niet meer zelfstandig kunnen onderhouden. Dit blijft, net zoals andere zorgdiensten binnen het sociaal domein, onafhankelijk van het inkomen.
  • Actieve wijkteams sporen probleemjongeren vroegtijdig op zodat door vroege lichte interventies late dure interventies voorkomen kunnen worden.
  • Preventie kan tot besparing in de sociale gemeentezorg leiden. Het is natuurlijk wel onrealistisch om hierin op korte termijn al grote resultaten te verwachten.

Bovendien

Woerden&Democratie zet sterk in op preventie binnen het Sociaal Domein, zoals bij problematische schulden en armoede. Uit recent onderzoek door het Centraal Plan Bureau (CPB) bleek dat mensen met problematische schulden meer zorgen hebben dan anderen en daardoor ook meer gebruik maken van de GGZ. Daarnaast is er in deze groep meer werkuitval waardoor mensen sneller in de ziektewet komen of uitkeringsafhankelijk worden. Wanneer iemand dus eenmaal in de problematische schulden terecht komt is de kans naar verder afglijden en nog meer zorggebruik zeer groot. Dat is heel erg voor de betrokken personen maar vormt ook een grote (financiële) belasting voor onze maatschappij. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen!
Er is daarnaast een groot te kort aan geschoolde werknemers in de GGZ en in de zorg in het algemeen. Daardoor zijn er enorme wachtlijsten. Het is de verwachting dat er niet snel goed geschoold personeel bij zal komen. Om hier toch enigszins controle op te krijgen zal de instroom van nieuwe patiënten beperkt moeten worden. De zorg is op alle vlakken overbelast. Ook daarom de nadruk op preventie, zowel voor lichamelijke als geestelijke zorg.

Streekziekenhuis en spoedeisende hulp.

Woerden&Democratie blijft zich inzetten voor goede lokale medische zorg. Het sluiten van het Hofpoort Ziekenhuis zien wij nog altijd als een enorme aderlating voor onze gemeente. Het terugkeren van een streekziekenhuis en spoedeisende hulp naar de gemeente Woerden ligt niet in onze handen maar in handen van de zorgverzekeraars en de rijksoverheid. Wij gaan ons de komende jaren maximaal inzetten om hetgeen wij nu nog aan zorg hebben te behouden en uit te breiden. Wij zullen niet meewerken aan het wijzigen van het bestemmingsplan van de locatie van het voormalige Hofpoort Ziekenhuis. Daarmee houden we de deur naar terugkeer van het ziekenhuis open.

Corona.

Wij verwachten dat het coronavirus de komende jaren nog onder ons zal blijven maar met een steeds beperktere impact op onze samenleving. Af en toe zal het virus nog wel gaan oplaaien en met name ouderen en kwetsbaren zullen dan beschermd moeten worden. Daarin moet de gemeente Woerden naar onze mening een belangrijke rol spelen. Als samenleving zullen we steeds weerbaarder worden tegen het virus. Het virus willen we wel uitsluiten uit onze samenleving, maar mensen sluiten we niet uit.

Daar waar de coronapandemie onderdelen van onze Woerdense samenleving heeft beschadigd, zoals in de sport- en cultuursector, willen wij bijdragen aan een zo spoedig mogelijk herstel naar het oude normaal. Omdat wij verwachten dat het virus in de komende bestuursperiode 2022-2026 niet meer zo’n destabiliserend en verdrietig effect zal hebben als in de periode 2020-2022 besteden wij in dit verkiezingsprogramma een wat kortere paragraaf aan dit nare thema. Maar we blijven vanzelfsprekend alert.

Pandemieën volgen elkaar door de eeuwen heen op. We weten niet of en wanneer een pandemie zal volgen, maar we kunnen ons er wel op voorbereiden. Onderwijsgebouwen en al het andere maatschappelijk vastgoed dient te zijn voorzien van uitstekende ventilatie.

De crisis heeft extra impact gehad op bepaalde doelgroepen in de samenleving terwijl de informatievoorziening er niet in slaagde juist die groepen inhoudelijk te bereiken. Preventie is belangrijk, o.a. door laagdrempelige ondersteuning vanuit de gemeente van mensen die het financieel moeilijk hebben, door waarborgen te creëren voor gezonde voeding in de voedselbanken, goede financiële regelingen voor deelname aan sport en beweging voor jong en oud. Weerbaarheid creëren voor een pandemische crisis betekent ook: meer aandacht voor het bevorderen van fysieke en mentale weerbaarheid.

Gezond eten door lokale voedselproductie.

 

Het lokaal produceren en consumeren van voedsel heeft vele voordelen maar ook nadelen. Voordelen zijn betrouwbare herkomst, vers, lekker, weinig transportkilometers, produceren op maat, minder verspilling, oftewel duurzaamheid. Daar staat tegenover dat het assortiment beperkt is, er geen constante aanvoer van producten is en deze producten vaak seizoensgebonden zijn. Er zijn echter steeds meer methoden om voedsel op een gezonde manier langer te kunnen bewaren.

Er is genoeg ruimte in Europese landen om alle voedsel voor mensen en het voer voor landbouwdieren te telen en onze voedselvoorziening zo te verduurzamen. We moeten stoppen met het gesleep van dieren en voedsel over de hele wereld en de voedselvoorziening daarom regionaliseren.

Belangrijke stap daarbij is:

Dat veevoergewassen dichter bij huis worden geteeld in plaats van in Zuid-Amerikaanse landen waar sojaplantages een drijvende kracht achter ontbossing zijn. Zoeken naar een optimale balans tussen de teelt van voedings- en veevoergewassen, het aantal productiedieren en het dagelijkse dieet van de mensen. Randvoorwaarden daarbij waren dat de Woerden&Democratie streeft naar een diverse en meer regionale voedselvoorziening waarmee we het lokale milieu ondersteunen maar ook de wereld elders minder belasten.

Woerden&Democratie is dus voorstander van korte gezonde en verse voedselketens, ze vormen een veerkrachtig, flexibel voedselsysteem en versterken de regionale voedseleconomie.

  • We gaan in gesprek met boeren om diverser te produceren en deze diverse producten ook lokaal te kunnen verkopen.
  • Wij ondersteunen boeren met boerderijwinkels, de streekmarkt, online platforms voor lokaal voedsel en nieuwe voedselbox-initiatieven zoals ‘Support Your Locals’.

De lokale politiek is de voedselvoorziening de laatste decennia vergeten. Het heeft het volledig in handen van de markt gelegd. Dat heeft ons zeker veel gebracht en het goede daarvan willen we behouden. Wij willen nieuwe initiatieven ontwikkelen waardoor lokaal geproduceerde producten weer vaker onze eettafel en lunchpakketten vullen. Bijvoorbeeld door ze in meer Woerdense winkels te verkopen.