Fruitteelt in de regio.
De hoeveelheid fruit die geproduceerd wordt in Nederland is gigantisch. Om even een indruk te krijgen, in 2020 werd totaal 220 miljoen kilo geplukt op totaal 6154 ha. Uitgesplitst naar appelras was dit
Elstar 83 miljoen kg. op 2709 ha.
Jonagold 51 miljoen kg. op 1140 ha.
Kanzi 18 miljoen kg. op 397 ha.
De oogst van onderstaande lokale fruittelers wordt voor het merendeel in de regio afgezet, aan particulieren, maar heel veel gaat naar winkels en horeca.
In het Groene Hart zijn een groot aantal fruittelers gevestigd, die stuk voor stuk fruit telen en produceren van hoge kwaliteit. Fruitbedrijf van Lint in Blokland, Vlooswijk Fruit in Montfoort, Erik Drogenbroek in Loenen a.d. Vecht en Fa. Smorenburg in Hekendorp. Laatstgenoemde vertegenwoordigt de fruitindustrie elke zaterdag op de Streekmarkt. Zij heeft een kersenboomgaard in Hekendorp en 2 boomgaarden op Mastwijk waar peren, appels en pruimen groeien. ‘Bewust op smaak geteelt’ is de slogan van Ariën Smorenburg. Dat geeft precies aan wat de missie is, fruit produceren dat zich onderscheidt in smaak. Er worden vele soorten appels geproduceerd, zoals o.a. de Elstar, de Cox, de Wellant en Dijkmans Zoet. Een deel van de oogst wordt verwerkt tot appelsap, zonder toevoegingen heerlijk van smaak.
Op deze locatie worden ook 2 soorten pruimen geteelt, de Opal Pruim en de Reine Victoria.
In de Witteveen boomgaard groeien de peren, omdat daar de grond (het terroir) beter geschikt is voor peren. Hier vinden we o.a. de Conference, de Doyenne du Comice en de Gieser Wildeman, de overbekende soort waar grootmoeders stoofpeertjes van gemaakt worden.
Enkele kilometers westwaarts is de kersenboomgaard in Hekendorp gevestigd. Hier worden o.a. de Merchant, de Johanna en de Cantor geproduceerd.
Het telen van al dit fruit gebeurt zoveel mogelijk op biologische wijze. Alles is er op gericht om zoveel mogelijk voedingsstoffen in de vrucht te krijgen. Hierbij zijn van belang de hoeveelheid blad, de hoeveelheid zonlicht en de hoeveelheid regen. Dit moet zo goed mogelijk in balans worden gebracht. Daartoe moet er ook regelmatig gesnoeid worden. Uiteindelijk wordt een boom vaak in 3 of 4 keer leeg geplukt om een gelijkwaardige rijping te bereiken.
In samenwerking met andere bedrijven uit de regio worden afgeleide producten gemaakt, zoals sappen, jams, ijs en honing.
Fruit kent heel veel verschillende toepassingen. Meest bekend is natuurlijk het appeltje uit de hand als gezond tussendoortje, maar appels worden veel gebruikt in de keuken. Denk maar eens aan het appeltje door de rode kool, de zelfgemaakte appelmoes of compote. en natuurlijk de honderden verschillende desserts zoals bijvoorbeeld appelbol, apfelstrudl, appelbeignet enz. Ook zijn er nog de prachtige distillaten; van appels de bekende Calvados, van pruimen de Slivovitz, van peren de Poire William likeur en van kersen de overheerlijke likeur met zijn amandelaroma.
Indien u fruit rechtstreeks van de teler wilt kopen dan kan dat onder anderen:
– op de Streekmarkt, Kerkplein Woerden op elke zaterdag
– Mastwijkerdijk 21, 3417 BP Montfoort
– Hekendorpsebuurt, 3467 PB Hekendorp (niet altijd geopend)
Speciaal voor de paasdagen een feestelijk dessert op basis van appels, de tarte tatin. Eenvoudig te maken met de fris zure Elstar.